IMG_5623

Innovatief project van UNIZO en stad Mechelen: Ondernemers steunen ondernemers

MECHELEN – De coronacrisis maakt het ondernemers niet gemakkelijk. Veel van hen zien zwarte sneeuw en houden met moeite het hoofd boven water. Bovendien lopen ze niet graag te koop met hun problemen. Daarom bedacht de Mechelse afdeling van UNIZO het project ‘Ondernemers steunen ondernemers’ waarmee ze in september van start gaan.

“Ondernemen in Corona-tijden is niet evident”, zegt Carl Van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen.  “Heel wat ondernemers hebben problemen. De bestuurders-ondernemers van UNIZO-Mechelen willen dat daarover gepraat wordt zodat er samen naar een oplossing kan worden gezocht. Samen met de stad Mechelen zetten we een project op dat Mechelse ondernemers een luisterend oor en een helpende hand biedt.”

De bedoeling is dat bestuursleden van UNIZO Mechelen hun collega-ondernemers gaan opbellen. Een van hen is ondernemer en Unizo bestuurder Bert Leysen. “Van ondernemer tot ondernemer. Hoe gaat het? Wat werkt nog? Waar loop je tegen aan? Wat kunnen wij voor u betekenen? Vanuit deze belronde verzamelen we vragen, best practices en daar waar problemen naar boven komen leiden we de ondernemers naar de UNIZO-ondernemersbegeleiding. Voor de coronacrisis gebeurde dit vaak via de netwerkvergaderingen, maar die liggen ondertussen al een half jaar stil.”

De stad Mechelen draagt per begeleidingstraject voor Mechelse ondernemers, 350 euro bij. “Het ondernemerschap bevorderen in een speerpunt van dit bestuur”, zegt schepen van lokale economie, Greet Geypen (VLD-Groen-M+). “Naast deze steun doen we als stad zelf ook maximaal onze inkopen bij lokale handelaars en zorgen we ervoor dat onze facturen binnen de 15 dagen betaald zijn. Voor dit project werken samen met Unizo op maat van de ondernemers.”
UNIZO Mechelen investeert zelf ook in dit project waardoor de eigen bijdrage van de deelnemer maximum 200 euro bedraagt. Het ondersteuningsaanbod zal zeker tot het einde van 2021 lopen.

Begin september starten de UNIZO-bestuurders met de belrondes naar hun collega-ondernemers. Eerst komen de UNIZO-leden aan bod, daarna misschien ook anderen. Vanuit UNIZO provincie Antwerpen zal An Wouters, ondernemersbegeleider, de ondernemers de best mogelijke ondersteuning bieden. “Dit is een uniek initiatief van de lokale UNIZO afdeling. We hopen hier zaken uit te leren om dit mogelijk ook toe te passen in andere regio’s”, besluit Carl Van Dyck.