IT-archITecten verbouwen Malterie Pletsers

[caption id="attachment_10346" align="alignleft" width="200"]OT-architecten Ilse Maertens en Tom Platteeuw. IT-architecten Ilse Maertens en Tom Platteeuw.[/caption]

Mechelse IT-archITecten Ilse Maertens en Tom Platteeuw hebben een Mechelse stadskanker omgevormd tot een knap en eigentijds cohousingproject. Binnen de muren van Malterie Pletsers op het Berthoudersplein zijn nu twee lofts en een architectenkantoor ondergebracht.

Malterie Pletsers is een voormalige mouterij die dateert van het Interbellum. "Dit industrieel pand werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door de gewaardeerde Mechelse architect Jos Chabot", zegt Tom Platteeuw. 'De ronde ramen in de poort verwijzen naar de pakketbootstijl uit het interbellum. De fabrieksnaam met letters in oude typografie geven karakter en geschiedenis aan gevel en omgeving. De façade van de Malterie Pletsers maakt deel uit van het collectief geheugen van de Mechelaars."

Tom Platteeuw en Ilse Maertens, de twee IT-archITechten, kochten samen het pand en brachten er hun eigen woon-eenheden in onder. "Ik woon met mijn partner in de ene loft en Ilse en haar man bewonen de tweede loft. We gingen uit van het co-housing principe, met een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats aan de ingang en een gemeenschappelijke dakterras. Elk van ons heeft met zijn partner zijn woning ontworpen en vorm gegeven. Zo krijg je een unieke kijk op de eigenheid van twee architecten die in het dagelijkse leven als één functioneren. De twee lofts hebben dezelfde oppervlakte (ongeveer 140m²), hetzelfde industriële karakter, en dezelfde positionering van ruimtes, maar zijn op een unieke manier ingevuld naar de eigenheid en wensen van de bewoners."

[caption id="attachment_10347" align="alignright" width="300"]De loft van Tom. De loft van Tom.[/caption]

In loft 1, bewoond door Tom en zijn partner, overheerst functionaliteit met een eigentijdse en warme knipoog. Alles kan aan het oog worden onttrokken, zodat enkel de zuivere ruimte overblijft met een warme toets. Door toevoeging van houten elementen en zorgvuldig uitgekozen meubilair (zowel vintage, gerecupereerd als nieuw) werd binnen het industriële kader en binnen het budget een architecturale ruimte gecreëerd die niet kil aanvoelt. De patio zorgt midden in de stad voor een ongekende oase van rust en vormt een link met de andere bewoners.

[caption id="attachment_10348" align="alignleft" width="300"]De loft van Ilse De loft van Ilse.[/caption]

Loft 2, van Ilse en haar man, staat voor industriële warmte met een Scandinavische toets. De lichtinval in deze ruimte op de eerste verdieping is uitzonderlijk. Door de toevoeging van robuustere elementen met een gedetailleerde afwerking, wordt het industriële karakter van de ruimte benadrukt en geeft de loft een warme indruk. Keuken en bar zijn blikvangers.

Ook het architectenkantoor wordt ondergebracht in de voormalige mouterij. Het is bijna klaar, en dan heeft Malterie Pletsers een nieuwe eigentijdse invulling.