Nieuws Mechelen Ivarem ziet afval fors stijgen door corona

Ivarem ziet afval fors stijgen door corona

Ivarem ziet afval fors stijgen door corona

PUTTE – BONHEIDEN – BERLAAR – PUURS-SINT-AMANDS – DUFFEL – BORNEM – SINT-KATELIJNE_WAVER – LIER – MECHELEN – WILLEBROEK – De inwoners van de IVAREM-gemeenten produceerden in 2020 5 % meer restafval dan in 2019. De hoeveelheid ingezamelde recycleerbare afvalstoffen steeg ook met 2,5 %. Daardoor steeg de totale hoeveelheid geproduceerde afvalstoffen in 2020 met 3,3 %.

 

 

Concreet stijgt de afvalproductie per inwoner van 433,38 kg naar 447,79 kg. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de maatregelen (thuiswerk /quarantaine/sluiting van de horeca) die getroffen zijn ten gevolge van de coronapandemie.

Door de coronapandemie was 2020 een uitzonderlijk jaar voor het huishoudelijk afval in onze regio. Door de maatregelen (thuiswerk /quarantaine) stegen de hoeveelheden van bijna alle huishoudelijke afvalfracties fors. In 2020 werd er 134,99 kg restafval per inwoner ingezameld. Dit is een stijging van 5 % t.o.v. 2019 (128,53 kg/inwoner).
De gemeente Putte kan de beste resultaten voorleggen met een gemiddelde van 94,69 kg restafval per inwoner. “Ondanks de inspanningen van de gemeenten en IVAREM om het restafval jaar na jaar te laten dalen, merken we dat corona in 2020 roet in het eten heeft gegooid. De toegenomen afvalcijfers hoeven natuurlijk niet te verwonderen. We zijn met z’n allen meer gaan thuiswerken waardoor ook onze huishoudelijke afvalproductie toenam. Daarnaast zijn de toegenomen afvalcijfers ook het gevolg van de sluiting van de horeca en het gebruik van meer wegwerpmateriaal zoals mondmaskers of handschoenen” zegt IVAREM-voorzitter Koen Anciaux.

De gemeenten Putte, Bonheiden en Berlaar zijn de beste leerlingen van de klas wat betreft sorteren. Hun aandeel restafval ten opzichte van de totale gemeentelijke afvalproductie is het laagst. Deze lage score betekent dat zij veel afvalstoffen aan de bron sorteren. De stad Mechelen is de slechtste leerling van de klas met een aandeel van 36 % restafval op de totale huishoudelijke afvalproductie in de stad. Er is dus nog sorteerprogressie mogelijk bij de Mechelaars.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.