truck

Jacobs Beton wint als eerste betonbedrijf ooit Truck Safety Award

SINT-KATELIJNE-WAVER - Betoncentrale Jacobs Beton uit Sint-Katelijne-Waver is de winnaar van de Truck Safety Award 2022. Het bedrijf krijgt de onderscheiding voor haar inzet op vlak van verkeersveiligheid. Zo beschikken de vrachtwagens over de modernste veiligheidssnufjes en organiseert het bedrijf sensibiliseringsacties op scholen.

De Truck Safety Award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Transport & Logistics Awards. De onderscheiding ontstond in 2003 en bekroont de inspanningen die bedrijven leveren om hun vrachtwagenpark veiliger te maken. De award voor 2022 gaat naar het Katelijnse familiebedrijf Jacobs Beton, en dat terwijl de betoncentrale amper vijf jaar geleden nog bij de mindere leerlingen van de klas was op het vlak van verkeersveiligheid.

“De voorbije jaren hebben we dan ook heel hard ingezet op verkeersveiligheid”, zegt zaakvoerder Kurt Jacobs. “Zo organiseren we jaarlijks opleidingen voor onze chauffeurs en hameren we erop dat ze altijd erg voorzichtig moeten zijn. Gelukkig zijn ze dat ook. De prijs is dan ook een pluim voor onze medewerkers. Want je mag als bedrijf nog zo veel opleidingen en briefings organiseren, als het personeel niet mee wil, hebben die geen zin. Het is dan ook de verdienste van onze chauffeurs dat we deze prijs in ontvangst mochten nemen.”

Sensibiliseren op school

Daarnaast nemen Kurt en zijn broer Erik Jacobs nog heel wat maatregelen om de veiligheid te verhogen. “Onze vrachtwagens zijn uitgerust met de meest moderne veiligheidsopties”, zeggen ze. “Dat kost aardig wat geld, maar als bedrijf vinden we het belangrijk om al die opties toch te nemen. Het is onze verantwoordelijkheid om de vrachtwagen zo veilig mogelijk te maken. Daarnaast gaan we ook langs in scholen om te sensibiliseren over de dode hoek. We komen vaak in stadscentra en schoolomgevingen. Het is daarom belangrijk dat ook andere weggebruikers de risico’s kennen.”

Al die inspanningen werpen hun vruchten af. “Het aantal ongevallen en schadegevallen werd tot bijna nul herleid”, klinkt het. “Desondanks kwam de award als een verrassing, want we waren al heel blij dat we genomineerd werden. Meestal gaat de prijs naar een transportfirma. Het is de eerste keer dat de award werd uitgereikt aan een bedrijf uit onze sector. Deze bekroning is dan ook niet alleen belangrijk voor onze firma, maar voor de hele betonsector.”