lucht

Jacobs levert groene beton voor kunstencentrum Nona

De ruwbouw voor het Mechelse kunstencentrum Nona in de Begijnenstraat is halfweg. Bouwbedrijf Willems & Co uit Westerlo heeft de muren van Nona's nieuwe zaal opgetrokken, the black box staat er, de isolatie werd geplaatst en de dakplaten liggen erop.

Na het bouwverlof wordt de betonnen buitenschil rond de zaal geplaatst en start de bouw van het forum. Deze multifunctionele ruimte verbindt de theaterzaal met het onthaal en de bar maar kan ook worden afgesloten en gebruikt voor tentoonstellingen, seminaries en recepties.

De binnenmuren van de nieuwe zaal zijn volledig opgetrokken in groene beton. Dat is beton dat werd gemaakt met gerecycleerde granulaten uit sloopafval. Groene beton werd al langer gebruikt als fundering in de wegenbouw. Het gebouw van Nona is een pilootproject. Het is het eerste publiek toegankelijke gebouw in Vlaanderen waarin groene beton wordt verwerkt. Nona vond samen met dmvA-architecten een betonleverancier die al jaren onderzoek voert naar groene beton: Jacobs Beton uit St-Katelijne-Waver.

Bij Jacobs Beton wordt het sloopafval zo veel mogelijk van onzuiverheden ontdaan. Daarna wordt het gebroken puin gezeefd tot verschillende fracties: zeefzand en gebroken beton en mengpuin in verschillende maten. "Wij zijn ervan overtuigd dat gerecycleerde producten een waardige vervanger kunnen zijn voor traditionele, natuurlijke granulaten indien ze gebruikt worden in de juiste toepassing. Daarom voeren we ook onderzoek naar mogelijke hoogwaardige toepassingen van deze granulaten. Deze producten worden met de grootste zorgvuldigheid vervaardigd waarbij we ook oog hebben voor de omwonenden en het milieu."