Brasserie Pedregala sluit na 33 jaar de deuren Foto: Joris Herregods

Johan en Linda sluiten na 33 jaar de deuren van Brasserie Pedregala

Brasserie Pedregala, in de wijk Predikherenvelden, staat over te nemen. Uitbaters Johan Hoeben en Linda Van Reet sluiten op 29 juni voorgoed de deuren. “Klanten vragen ons al waar ze nu naartoe moeten”, klinkt het bij het koppel.

Johan Hoeben (61) en Linda Van Reet (65) zetten binnenkort een punt achter hun horecaverhaal in brasserie Pedregala in de Seringenlaan. Na drieëndertig jaar hard werken is het voor het koppel tijd voor een welverdiend pensioen. “Klanten vragen al waar ze nu naartoe moeten, maar ik kan toch moeilijk blijven werken tot mijn zeventig. Het is tijd om het wat rustiger aan te doen”, vertelt Linda.

“Drieëndertig jaar een brasserie uitbaten, begint stilaan toch door te wegen”, doet Johan zijn verhaal. “Doorheen de week staan we hier met twee en dat is hard werken. Al hebben we wel lang nagedacht over deze beslissing, want we doen het nog steeds heel graag. We hebben met veel klanten een goede band opgebouwd en dat veeg je niet zomaar weg.”

Spaanse Pedregalejo

In 1991 namen Johan en Linda de taverne in de Predikherenvelden over van voorgangers Roger en Carol Van Aken. Beide hadden al veel ervaring in de horeca. Bovendien was Johan er al vaste klant en woonde Linda op slechts een paar honderd meter afstand. Uiteindelijk opende ze voor het eerst de deuren in augustus, tijdens de Lichtfeesten. “Dat was niet te onderschatten, zo druk dat het was.”

De naam, Pedregala, die was er toen al. “Onze voorganger Roger had een liefde voor Spanje en die liefde hebben wij overgenomen. De naam ontleent zich van een klein Spaans dorpje, Pedregalejo waar ze stenen bewerken tot onder meer meubels. We hebben het zelf ook al bezocht”, vertelt Johan. Als het koppel binnenkort met pensioen is, hopen ze wat vaker naar Spanje te reizen.

Oorspronkelijk was Pedregala een café waar ook snacks werden aangeboden, maar Johan en Linda bouwden het uit tot een brasserie met een uitgebreide menukaart. “We werken nu enkele jaren met suggesties. Zo raken onze vaste klanten niet uitgekeken op de menukaart”, legt Linda uit. Daar voegt Johan aan toe: “Het is altijd heel fijn als ze al komen spieken wat ik op het suggestiebord aan het schrijven ben.”

Met Johan in de keuken en Linda in de zaal vulde het koppel elkaar steeds goed aan. “We waren goed op elkaar ingewerkt. We zijn toch nog altijd samen, dus dat moet iets goed betekenen”, lacht Linda. Dat ze nu samen op pensioen gaan, lijkt geen uitdaging te zijn juist omdat ze het gewend zijn om 24/7 met elkaar door te brengen.

Tijd voor hobby’s

Nu het koppel binnenkort op pensioen is, hebben ze naast meer tijd voor elkaar ook meer tijd voor hun eigen hobby’s. “Ik wandel heel graag. Twee vriendinnen van mij gaan binnenkort de Mont Ventoux beklimmen, maar dat is een week voor onze sluiting. Dat staat dus nog eventjes bovenaan mijn verlanglijstje”, vertelt Johan. Daarnaast hoopt hij meer voetbalmatches te kunnen bijwonen. “Dat is toch anders dan hier op televisie volgen”, lacht hij.

Hoewel de Pedregala al enkele maanden over te nemen staat, werd er nog geen geschikte kandidaat gevonden. “Wij zouden het heel fijn vinden als het als een brasserie blijft bestaan en de mensen hier nog steeds kunnen samenkomen”, besluit het koppel.