Foto: Joren De Weerdt, kma

Jumbo dient aanvraag in voor nieuwe winkel in Kessel, al ziet de supermarktketen wel één belangrijk ‘detail’ over het hoofd

KESSEL - De Nederlandse supermarktketen Jumbo wil graag een nieuwe winkel openen aan de Grote Steenweg in Kessel (Nijlen). In de aanvraag voor een omgevingsvergunning lijsten ze op waarom die winkel een weldaad voor de omgeving zou zijn, al lijken niet al de uitgangspunten helemaal te kloppen.

Als de plannen van Jumbo zouden mogen doorgaan, zal een supermarkt verrijzen met een verkoopsoppervlakte van 1.262 vierkante meter. “Voor Jumbo is dit een kleinschalige supermarkt. Veelal openen we winkels met oppervlaktes tussen 1.650 en 1.900 vierkante meter”, staat in de aanvraag.

 

 

Daarin wordt de ligging van het project ook uitstekend genoemd. “De verbindingsweg Grote Steenweg (N13) tussen Kessel en Nijlen is een verkeersas die volgens het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan een hogere verkeersdynamiek kan opvangen. Er kunnen ook zogenaamd hoogdynamische economische activiteiten toegelaten worden.”

87 parkeerplaatsen

Concreet wordt geschat in de mobiliteitstoets dat er 1.794 voertuigbewegingen per dag zouden zijn van personeelsleden, leveranciers en voornamelijk klanten. Om die op te vangen, wordt een parking met 87 parkeerplaatsen en fietsenstallingen ingericht. Er komen ook laadpunten voor elektrische voertuigen.

Jumbo spreekt ook van relatief weinig voedingsaanbod in de omgeving. “De dichtstbijzijnde supermarkten bevinden zich verder dan 3,5 kilometer van de locatie van het project voorbij de dorpskernen van Nijlen of in het centrum van Berlaar. Deze zijn meer op hun eigen omgeving gericht en niet op deelgemeente Kessel”, klinkt het.

“Deze supermarkt versterkt en breidt het plaatselijk toegankelijk aanbod dus uit, waardoor de omwonenden meer in eigen gemeente zouden kunnen winkelen en er daardoor minder afstanden afgelegd zouden moeten worden, wat de verkeersdrukte zou doen afnemen. “Er zal minder verkeer op de baan zijn en de CO₂-uitstoot zal verminderen”, is het argument.

Met als conclusie dat een supermarkt op deze locatie ‘uiterst gunstig’ zou zijn voor de inwoners van de omliggende dorpskernen en wijken. “Temeer omdat er geen andere, gelijkaardige supermarkt in de directe omgeving ligt”, staat er als motivatie.

Spar vergeten

Bij Jumbo zijn ze evenwel één belangrijk detail vergeten. Ze zijn blijkbaar niet gaan kijken aan de andere kant van de Sint-Lambertuskerk, waar Spar Kessel aan de Liersesteenweg al jaren gevestigd is. In 2015 werd de zelfstandig uitgebate winkel van de Colruyt Group nog helemaal vernieuwd. Deze winkel is 862 vierkante meter groot en ligt op zo’n 1,3 kilometer van het perceel waar Jumbo op wil bouwen. In Kessel-station zal de komende jaren bij de realisatie van het project op de site Devos-Kets trouwens ook een supermarkt geïntegreerd worden in de dorpskern.

Een insider heeft zo zijn idee over de misser. “Ofwel is hun aanvraag heel slecht voorbereid, al zou dat verbazen. Zulke ketens weten perfect tegen welke concurrenten ze moeten opboksen. Mogelijk gaat het dus niet om een slechte voorbereiding, maar om een bewuste keuze om het dossier te versterken. Al kent een schepencollege uiteraard de eigen gemeente goed genoeg om daar niet in te trappen.”

Buren uiten ongerustheid

Buurtbewoners merken dat de drukte aan de Grote Steenweg wat gaan liggen is door de sluiting van kringloopwinkel Opnieuw & Co. Ze vrezen dat de komst van Jumbo nog voor een veel zwaardere belasting zal zorgen, zeker als ook de site van Opnieuw & Co op termijn een nieuwe invulling krijgt. “Het dorp is niet voorzien op al die bezoekers en de vrachtwagens die gaan moeten komen leveren”, merken enkele ongeruste buren nu al op. “In de winter staat de achterkant van het perceel trouwens blank. Als alles verhard wordt, zullen we ook wateroverlast krijgen.”

 

 

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V), die ook bevoegd is voor Ruimtelijke Ordening, zegt dat de gemeente niet eerder betrokken is bij de voorbereidingen van de aanvraag van de omgevingsvergunning. “Deze aanvraag kwam dus als een verrassing. Ik kan nog niet zeggen wat onze houding zal zijn. Wij wachten nu eerst het openbaar onderzoek en enkele adviezen af. Al kan ik al wel zeggen dat de aanvraag niet strookt met ons ruimtelijke beleid en met ons handelsbeleid. We willen onze dorpen versterken en verkiezen daarom dat de handel zich concentreert in de kernen en niet op de invalswegen”, zegt de burgemeester.

Eerdere weigeringen

Aldi kreeg een locatie buiten het centrum er tien jaar geleden nog wel door, Colruyt en Lidl kregen later een weigering voor hun plannen op de Bouwelsesteenweg. Albert Heijn en Action waren volgens de gemeente dan weer wel voldoende dicht bij het centrum gelegen.

“Ik vind het verrassend dat in huidige marktsituatie toch nog veel aanvragen gelanceerd worden door supermarkten in onze gemeente, ondanks het feit dat de sector onder druk staat. We gaan het dossier objectief behandelen op basis van de input die we krijgen”, geeft de burgemeester nog mee.

 

 

Het openbaar onderzoek naar de plannen loopt nog tot 2 juni. Nog tot dan kunnen eventuele bezwaren worden ingediend.

Honderd winkels

Jumbo opende eind 2019 haar eerste winkel in België. Bij de opening van de Jumbo in Pelt, de eerste vestiging in België, kondigde de keten aan dat er snel honderd winkels zouden openen. Voorlopig zijn er negen in de provincie Antwerpen, acht in Limburg, zeven in Oost-Vlaanderen en vijf in West-Vlaanderen. De dichtstbijzijnde winkel nabij Kessel is die in Ranst. Dat filiaal opende in 2020. Ook in Lier opent op woensdag 7 juni een grote Jumbo.

De supermarktketen was dit weekend niet bereikbaar voor commentaar.