kick-off-intello-city2

Kan IoT stadslogistiek verbeteren?

GLS Belgium Distribution (Puurs) en Procter & Gamble (Mechelen) zijn twee van de zes bedrijven die samen met de steden Mechelen, Leuven en Antwerpen deelnemen aan het project Intello City van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL).

Het project onderzoekt of het Internet of Things (IoT) kan helpen om de goederenlogistiek in een stad zo slim mogelijk te organiseren.

Hoe kunnen steden en bedrijven het IoT inzetten om aflevermomenten, -locaties en retours te optimaliseren? Kan dit bovendien leiden tot minder congestie en een grotere klanttevredenheid?

In een ideaal scenario rijdt een bestelwagen de stad binnen en wordt aan de hand van beschikbare informatie via verschillende bronnen (verkeer, parkeerplaatsen, weervoorspellingen, aanbod aan pakketten, andere voertuigen …) zijn route continu aangepast om tijd en beladingsgraad te optimaliseren. De lading van de bestelwagen en nog beschikbare ruimte zijn continu gekend zodat zowel de consument als de logistieke dienstverlener en andere bedrijven hierop kunnen inspelen.

"In dit project gaan we duidelijk maken wat het IoT is, hoe het gebruikt kan worden in logistieke toepassingen en wat de voordelen zijn voor bedrijven, steden en consumenten”, licht projectleider Jan Merckx (VIL) toe. “We gaan dit testen aan de hand van concrete cases in de last mile belevering. Hoe kan het IoT zorgen voor een meer betrouwbare en snellere levering, bijvoorbeeld door lockerkasten slimmer te maken? Hoe geraken terugzendingen meer efficiënt de stad uit door gebruik te maken van alle beschikbare data?”.

Het project gaat de IoT-infrastructuur van de stad Antwerpen gebruiken en er zal worden nagegaan hoe het geconnecteerd kan worden met Mechelen en Leuven.