Laurent Mattiss baat al 33 jaar kapsalon Mattiss uit in Bonheiden. Vanuit die jarenlange expertise en ervaring ontwikkelde hij zijn eigen techniek, Fillmaze. “Ongeveer 10 jaar geleden zijn we gestart met de ontwikkeling van een innovatieve techniek op vraag van onze klanten. De impact van haarverlies is zwaar, het zorgt ervoor dat mensen sociaal geïsoleerd raken. De tranen vloeiden hier regelmatig. Maar ik heb evengoed tranen van geluk gezien wanneer klanten eindelijk een oplossing vonden”, vertelt Laurent.
De basis van Fillmaze is een ragfijn netje dat tussen het eigen haar wordt geplaatst en ermee wordt verweven. Hierdoor blijft de haaraanvulling perfect op zijn plaats in tegenstelling tot pruiken. Bovendien is Fillmaze licht, luchtig en voelt het natuurlijk aan, waardoor dragers zorgeloos kunnen sporten, slapen en zich in verschillende weeromstandigheden begeven. “Voor mij heeft het mijn leven veranderd. Met een pruik voelde ik mij helemaal niet comfortabel en ik was erg ongelukkig met mijn eigen haar. Nu kan ik terug zelfzeker buiten komen”, zegt een vaste klant, Ludgard.
Laurent benadrukt het psychologische aspect van haarverlies, dat vaak wordt onderschat. “Bij haarverlies wordt het psychische aspect onderschat. Mensen voelen zich onzeker, mijden sociaal contact en schrappen activiteiten zoals winkelen of een restaurantbezoek. Een haaraanvulling van Fillmaze voorkomt en verhelpt die sociale stress. Het grote verschil met pruiken is dat je ze niet dagelijks op en af hoeft te zetten waardoor het heel natuurlijk oogt.”
Wetenschap
Ondertussen werkt Laurent samen met ziekenhuizen zoals het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en het UZ Leuven. Het doel is om zijn netwerk nog uit te breiden naar gynaecologen, dermatologen en andere artsen die een vertrouwenspersoon zijn voor patiënten met haarverlies. “Ik ben hier al lang klant en heb kanker gekregen op mijn 40ste”, vertelt Ludgard. “Mijn haar is nooit meer hetzelfde geweest. Met de hulp van Laurent, heb ik sinds 3 jaar Fillmaze. Het wordt gekleurd en geknipt, alsof het mijn eigen haar is. Voor mij is het een enorme verbetering.” Ook Hanneke, die bij het project betrokken is van het prille begin is positief. “Laurent heeft me gevraagd of hij het op mij mocht uittesten en ik heb de kans met beiden handen aangegrepen. Het is een heel fijne oplossing omdat het zeer comfortabel is.”
Atelier
Elke haaraanvulling wordt volledig met de hand op maat gemaakt in het eigen atelier. Voor het aanwerven van haarwerkers wordt er samengewerkt met organisaties zoals AMAi, Syncroon en het Sociaal Huis. “Wij starten altijd met het kiezen van het juiste formaat dat zo goed mogelijk past bij de klant. Vervolgens gaat het naar onze naaister, die gespecialiseerd is in het maken van haaraanvulling. Zo wordt het volledig op maat aangepast naar de noden van de klant. Wanneer het perfect past, beginnen we met het haar.”
Wie graag wil weten hoe alles in zijn werk gaat kan op zaterdag 13 januari een kijkje komen nemen in het atelier: Mechelsesteenweg 286, 2860 Bonheiden van 14 tot 17 uur.