KBC

KBC bouwt twee nieuwe datacenters in Mechelen en Heist-op-den-Berg

KBC begint binnenkort met de bouw van twee nieuwe datacenters in Mechelen en Heist-op-den-Berg. Daarvoor hebben ze nu een bouwvergunning op zak. De twee gebouwen zouden in 2027 klaar zijn.

De twee huidige datacenters van KBC in België zijn aan vervanging toe. Om ook in de toekomst de digitale dienstverlening naar hun klanten toe te garanderen, investeert de bank in twee nieuwe, moderne datacenters. Één datacenter zal nabij de KBC Campus in Mechelen gebouwd worden, voor het tweede is het industriepark aan de Liersesteenweg in de Antwerpse gemeente Heist-op-den-Berg uitgekozen als locatie. De gebouwen zijn ontworpen door Arcadis Belgium en BAUT architecten.

Tegen eind 2028 moet de migratie van de oude naar de nieuwe datacenters volledig rond zijn en worden de bestaande datacenters uit dienst genomen. Het bedrijf verwacht dat dat zonder hinder voor klanten zal gebeuren. KBC wil met de nieuwe datacenters ook volledig voorbereid zijn op nieuwe technologische en IT-ontwikkelingen.

Energiezuinig
Over PUE (power usage effectiveness, de energie-efficiëntie) doet de bank geen uitspraken, maar KBC zegt wel dat de nieuwe datacenters zo efficiënt mogelijk omgaan met energie. Zo komen er onder andere zonnepanelen op het dak, wordt het regenwater opgevangen om als koelwater te gebruiken, en zal de restwarmte van de servers door omliggende gebouwen worden gebruikt.