Nieuws Mechelen Kinderdagverblijf huist tijdelijk in kmo-zone

Kinderdagverblijf huist tijdelijk in kmo-zone

Foto: Joren De Weerdt

Kinderdagverblijf huist tijdelijk in kmo-zone

BERLAAR – De grootschalige werken voor de renovatie van de gebouwen aan Kinderland in Berlaar zijn begin december begonnen. Ook de kinderen van Kinderdagverblijf Wolkewietje, die ook aan de Ballaarweg huisden, moesten dus tijdelijk verhuizen. Ze vonden een nieuw onderkomen in de kmo-zone in de Hellegatstraat in een gebouw dat bijzonder geschikt bleek.

Bij kinderdagverblijf Wolkewietje vangen ze dagelijks zo’n 32 kindjes op. Met de grootschalige renovatie van het oude gebouw van Kinderland en Wolkewietje in de Ballaarweg moest er tijdelijk uitgeweken worden. “We zijn in Berlaar op zoek gegaan naar een geschikt gebouw, en dat hebben we in het voorjaar gevonden in de kmo-zone in de Hellegatstraat”, zegt algemeen verantwoordelijke Ilse Cleirbaut.

 

“Een kinderdagverblijf in een kmo-zone lijkt inderdaad atypisch, maar het gebouw was echt ideaal voor ons. Het gaat over een woning die bij een bedrijfsgebouw hoort. Er ligt een inpandige tuin achter, die grotendeels overdekt is. Dat laat ons toe om heel veel met de kinderen buiten te zijn, ook in de winter. Daar zijn we een grote voorstander van. De woning zelf is ook één grote ruimte, met enkele verschuifbare wanden. Zo kunnen de kinderen zich vrij bewegen tijdens de dag”, legt Ilse uit.

Pedagogische visie

Bij Wolkewietje hanteren ze een bijzondere pedagogische visie, gebaseerd op het gedachtegoed van Loris Malaguzzi, beter bekend onder naam Reggio Emilia. Die visie kunnen ze op de nieuwe locatie onverminderd verder zetten. “Wij werken niet rond thema’s, maar werken rond de interesses en talenten van het kind. Dat kan gaan rond groot en klein, zwaar en licht, in- en uitpakken, enzovoort. We bieden hen daarvoor natuurlijke en uitdagende materialen aan en laten hen leren van mekaar. Plastic speelgoed gebruiken we hier niet. Ook om te eten gebruiken we echte borden en bestek, geen plastic. We hebben ook een atelier waar kinderen kunst kunnen maken”, klinkt het.

“In onze nieuwe gebouwen aan de Ballaarweg gaan we vanaf 2024 of 2025 nog veel meer mogelijkheden krijgen. De architect heeft het gebouw ontworpen volgens onze principes, met veel glas en een open karakter. Daar kijken we nu al geweldig naar uit, maar intussen zijn we blij dat we hier terechtkunnen in de kmo-zone.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.