Peter Van de Nouweland en Christel Van den Bliek van De Vier Bollekes. Foto Joren De Weerdt Christel Van den Bliek en Peter Van de Nouweland van De Vier Bollekes. Foto Joren De Weerdt

Klanten vinden weg weer vlot naar De Vier Bollekes na opgeheven faillissement

Bij snoep- en lekkernijenspecialist De Vier Bollekes in Heist-op-den-Berg halen ze opgelucht adem. Enkele weken geleden werd zaakvoerster Christel Van den Bliek bij verstek failliet verklaard. Na verzet werd dat faillissement opgeheven en kon de zaak heropenen. Als de betrokken partijen het erbij laten, is het dossier voor de Ondernemingsrechtbank Antwerpen afgesloten. Bij De Vier Bollekes willen ze zich eerst focussen op de eindejaarsperiode vooraleer ze aan een eventuele schadeclaim denken.

De bekende snoep- en delicatessenzaak De Vier Bollekes is al 22 jaar een vaste waarde in de Bergstraat. Groot was de verbazing toen er op 31 oktober plots een briefje op de deur hing: “Gesloten wegens omstandigheden.” Een betwist factuur van nog geen 500 euro bleek aan de grondslag van een faillissement te liggen. Christel Van den Bliek en haar echtgenoot Peter Van de Nouweland stelden dat ze niet op de hoogte werden gesteld.

Christel werd bij verstek failliet verklaard. 21 dagen later werd het faillissement herroepen en konden de deuren tot hun grote opluchting weer open. “Elke onderneming of zelfstandige heeft bij een faillissement recht op hoger beroep of verzet”, legt rechter en persmagistraat van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen Hans Van den Nieuwenhof uit. “In dit geval ging het over een veroordeling bij verstek na een dagvaarding door een schuldeiser. Het vonnis was daardoor onmiddellijk uitvoerbaar. De curator is ook meteen aan het werk gezet.”

Geen fonds

Een verzet tegen een faillissement op dagvaarding door het parket of een schuldeiser komt volgens Van den Nieuwenhof wel vaker voor. “Dat recht heb je steeds”, legt hij uit. “Deze concrete situatie had kunnen vermeden worden als de zaakvoerster op de zitting aanwezig was geweest. Uit het dossier blijkt wel dat haar huisnummering met a, b en c werkt. Mogelijk is daar een vergissing gebeurd, maar de rechtbank kon alleen uit de dagvaarding afleiden dat ze werd betekend door de gerechtsdeurwaarder en sprak dus het faillissement uit.”

Lees ook: Opgeheven faillissement veroorzaakt lijdensweg voor zaakvoerster: “We kregen telefoon dat ze de winkel zouden komen sluiten”

De kosten zijn ten laste gelegd van de zaakvoerster. “Als ze meent een schadeclaim te hebben tegen de postdiensten of de gerechtsdeurwaarder, kan ze via die weg mogelijk heil zoeken”, zegt Van den Nieuwenhof. “Als ze van mening is dat die vordering van de schuldeiser voorbarig of overdreven was, had ze tegen die schuldeiser iets kunnen ondernemen, maar dat is niet gebeurd. Een fonds of een mogelijkheid om dit te verhalen bestaat er niet.”

Focus op verkoop

Voor de rechtbank is het dossier afgesloten als de betrokken partijen het er ook bij laten. “Alle partijen hebben nog de kans om hoger beroep aan te tekenen als ze vinden dat hun rechten zijn geschonden”, zegt de persmagistraat. “Ik vermoed niet dat de schuldeiser of de curator zich nog zullen verzetten tegen deze uitspraak. Of de deurwaarder misschien een verkeerd manoeuvre heeft uitgevoerd, kan de rechtbank niet weten.”

De rechtbank zet zelf geen stappen meer. Bij De Vier Bollekes gaat de aandacht nu naar het rechttrekken van de eindejaarsverkoop. November en december zijn voor de zaak absolute hoogdagen. De klanten vinden intussen weer vlot de weg naar de bekende winkel in de Bergstraat. “We hebben nog geen stappen voor een schadeclaim ondernomen. We hebben al wel enkele suggesties ontvangen”, zegt Peter Van de Nouweland, echtgenoot van Christel Van den Bliek. “Dit heeft een serieuze impact gehad op alles, maar we houden ons nu bezig met de drukke Sint- en kerstperiodes. Dat vraagt veel energie. Achteraf zien we nog wat we er wel of niet mee doen.”