Highway Performance Foto: JW

Kmo-zone Laerevelden bevat verborgen parel: Highway Performance is American dream van Johan en Chantal

In het bedrijfsgebouw aan de Steenweg op Waarloos is sinds enige tijd een opmerkelijk initiatief actief. Johan Van Loock (61) en Chantal Faucompret (58) bouwden een van de units om tot een juweeltje voor zijn zaak die hij Highway Performance doopte.

Vijftien jaar geleden keurde de Rumstse gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan Laerevelden goed. Aan de Steenweg op Waarloos werd een deel van het terrein als industriegebied ingekleurd. Al meteen verschenen er twee losstaande gebouwen waarin in totaal achtentwintig bedrijfseenheden werden voorzien.

Het opzet was kleine zelfstandigen ruimte aan te bieden om hun werkzaamheden te ontplooien in plaats van die in een atelier in een achterhuis of garagebox te moeten uitvoeren. Ook bedrijven die satellietruimtes voor hun stockage nodig hebben, vinden hier sindsdien hun gading. De units hebben een grootte van zowat vierhonderd vierkante meter.

Omdat het bedrijvencomplex een eindje achterin ligt, is het voor velen onbekend wat zich achter de muren ervan afspeelt. Vaak gaat het om ateliers of werkplaatsen maar soms blijkt achter de grijze gevel echt wel een verborgen parel te huizen. Dat geldt sowieso voor Unit A3 waar aan de gevel een bord met de melding Highway Performance niet echt verraadt wat zich erachter schuilhoudt.

Meer dan een garage met magazijn

Eens binnen kom je in een totaal andere wereld terecht. Johan Van Loock (61) en Chantal Faucompret (58) zijn eigenaar van dit deel van het gebouw. Zij zijn invoerders van Amerikaanse auto’s, pick-ups en trucks. In hoofdzaak gaat het om Ford en Mack waarvoor ze voor de meeste landen van Europa verdeler en van wisselstukken en accessoires hoofdverdeler zijn.

In hun deel van het bedrijvencomplex aan de Steenweg op Waarloos hebben ze hun bureel, magazijn en garage uitgebouwd. Het woord garage is in dit geval misschien niet juist gekozen want eens je binnen blijkt achter de gevel een klein stukje Amerika te liggen. Een groot saloon, typische decorstukken, foto’s, vlaggen en enkele oldtimers en zelfs één imposante Mack truck vullen de ruimte.

Mustang

“Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, zegt Johan. “Ik was steeds door auto’s begeesterd en beroepsmatig jarenlang actief in het internationaal transport. De mooie en typische Amerikaanse auto’s, zowel race- als luxewagens en vrachtwagens, droegen mijn voorkeur weg. Daarbij waren de Mustangs van Ford mijn droomwagens. We kochten in 2010 zelf een Roush Performance Mustang die we nog steeds koesteren.”

“In mijn zoektocht naar accessoires kwam ik uit bij de firma Roush waar ik een tijd later vertegenwoordiger voor een groot deel van Europa werd. Zo ook voor tal van andere merken van onderdelen voor zogenaamde performance wagens. Ondertussen heb ik al een aantal van die Amerikaanse bakken, die we soms zelf uitbouwen en verkopen. Behalve dan die eerste Mustang die we sowieso houden.”

Vangrails

Het aanpassen van de wagens gebeurde tot voor kort in een hal op een bedrijventerrein in Terhagen (Rumst). “Dat gebeurde in de ruimte waar ik tot voor kort zaakvoerder was van een bedrijf dat vangrails verkocht”, zegt Chantal. “Met Buko werkten we in zowat het ganse land. Ondertussen ben ik daarmee gestopt waardoor er plaats genoeg was om de werkzaamheden voor Highway Performance te ontplooien.”

 

Het administratief adres van het bedrijfje van Johan en Chantal ligt echter wel degelijk aan de Steenweg op Waarloos in Reet (Rumst). Van daaruit worden de wagens aangekocht, ingevoerd, gehomologeerd, zo nodig verder aangepast en verkocht. Op diverse plaatsen in Amerika hebben ze hun contacten. Het koppel reist dan ook vaak naar de Verenigde Staten, waar ze ook een afdeling hebben in Montana en werken met magazijnen van Charleston in South Carolina tot in California en Texas.

Geen opvolging

Zelf wonen ze in Terhagen maar hun tweede thuis is Unit A3 in Reet. Het is er ook meer dan alleen maar het bureel. Hier huist ook hun winkel, magazijn en garage waar het interieur is ingericht met een bar, een salon en zitruimte met een groot projectiescherm en tal van decoratieve elementen. Johan bouwde het geheel zelf uit tot het juweeltje dat het nu is. De ruimte is zelfs bruikbaar als originele ontmoetings- en feestruimte.”

Het koppel tast nog in het duister over de toekomst van deze verborgen parel. “Ik blijf nog wel even actief als Europees vertegenwoordiger van Roush”, zegt Johan. “Maar we worden natuurlijk ook ouder en ik sukkel fysiek al wel vaker dan me lief is met mijn gezondheid. Er zijn natuurlijk wel onze kinderen maar die hebben duidelijk andere interesses. Maar dat zijn zorgen voor later. Nu geniet ik samen met Chantal met volle teugen van dat wat ooit mijn American dream was.”