Dirk Van Houtven. Foto: Joren De Weerdt Dirk Van Houtven. Foto: Joren De Weerdt

Kunstenaar Dirk Van Houtven van d’Roomijs (63) opent opvallende pop-upzaak

De Bergstraat in Heist-op-den-Berg heeft er met Portret-eren een pop-upzaak met een bijzonder concept bij. Klanten kunnen in de ‘portretwinkel’ van kunstenaar Dirk Van Houtven (63) binnenwandelen voor een schilderij dat hij ter plaatse van je maakt. “Van Parijs tot Keulen: zo’n winkeltje ga je bij mijn weten nergens vinden”, zegt Dirk.

Dirk Van Houtven is bekend van zijn zaak d’Roomijs in de Gommerijnstraat in Heist-Goor. Daar werkt intussen een medewerker in loondienst. De kunstenaar tekent al van in zijn kindertijd. In zijn jeugdjaren ging hij naar de academie in Lier. Als twintiger volgde hij een dagopleiding teken- en schilderkunst aan de Mechelse academie. “Daar leerde ik modeltekenen en ontplooide ik mijn interesse in het portretteren”, vertelt hij.

“De naam Portret-eren gaat al verschillende jaren mee”, legt Dirk uit. “Het doel ervan is om mensen met een portret in beeld te brengen tijdens een mijlpaal in hun leven. Dat ik dat nu zichtbaar in de Bergstraat doe, is eerder toeval. Toen ik voorbij het pand wandelde, zag ik er de mogelijkheden van. Belangrijk voor mij is dat je hier tussen de mensen zit. Ze kunnen me aan het werk zien in de vitrine, op de stoep of binnen in de zaak.”

 

Dirk Van Houtven. Foto: Joren De Weerdt
Foto: Joren De Weerdt

Selfie

Contact met zijn onderwerpen is belangrijk voor Dirk. “Een foto kopiëren is simpel”, zegt hij. “Voor mij moet er contact geweest zijn tussen de schilder en de geportretteerde. Als Mick Jagger er eentje wil, zullen we dus eerst eens moeten samenkomen. Anders gebeurt het niet. Portret-eren – iemand eren met een portret – en een plaatje maken, zijn niet hetzelfde.”

Vaak zijn de geportretteerden zelf niet de opdrachtgevers. “Het kunnen bijvoorbeeld ouders zijn die hun kinderen laten schilderen of omgekeerd”, zegt Dirk. “Ook groepsportretten zijn mogelijk. Maar ook wie zelf geportretteerd wil worden, is zeer welkom. Mensen maken een hele dag selfies. Waarom zou je het eens niet laten doen door iemand die kan schilderen?”

 

Dirk Van Houtven. Foto: Joren De Weerdt
Foto: Joren De Weerdt

Dirk omschrijft zijn schilderstijl als realistisch, maar niet foto- of hyperrealistisch. “Een persoon moet in een oogopslag herkenbaar zijn, maar hyperrealisme kan heel vreemd overkomen”, zegt hij. “Het is ook saai om te doen en in mijn ogen niet mooi. Mijn werken mogen gerust wat plastischer zijn, zonder dat ze afwijken van de gelijkenis. Ik respecteer mensen zoals ze zijn. Pas dan kan ik hen portretteren. Daar komt mijn denkwijze op neer.”

Bootlading

Je kunt in de zaak binnenspringen voor een afspraak. “Als we allebei tijd hebben, kunnen we er ook meteen invliegen”, zegt Dirk. “Op 45 minuten tot een uur tijd heb ik een geslaagde schets klaar. Pas als ik het portret heb losgelaten om er later verder aan te doen, val ik al dan niet terug op een foto. Klanten kunnen ook een tweede keer langskomen. Als ze het leuk vinden, kunnen ze zelfs een hele namiddag poseren. Dan heb ik zeker geen foto meer nodig.”

Om te kunnen wat hij nu kan, heeft Dirk als schilder een bootlading aan portretten gemaakt. “Je kunt het vergelijken met een muzikant die toonladders oefent”, zegt hij. “Misschien heb ik zelfs meer portretten geschilderd dan een fotograaf er fotografeert. In de zaak hangen verschillende van die voorbeelden uit het verleden op. Mensen kunnen er voor hun eigen portret een stijl uitkiezen die hen aanspreekt. Ze zijn ook te koop aan een prijsje.”

 

Dirk Van Houtven. Foto: Joren De Weerdt
Foto: Joren De Weerdt

Speciale actie

Wie een portret laat maken, kan het resultaat een week tot twee weken na de eerste ontmoeting ophalen. Grotere werken kunnen tot een maand duren. Een olieverfschets van een hoofd en schouders kan vanaf 195 euro, zonder kader. “Dat is een speciale actie, omdat ik in de Bergstraat ben opgestart”, zegt Dirk. “Grotere portretten, bijvoorbeeld ten voeten uit, kosten natuurlijk meer. Handen maken het werk complexer en dus verhoogt de prijs.”

Waar Dirk zich niet aan waagt: vergrotingen. “Hoofden van twee meter groot, aan zo’n kitsch doe ik niet mee”, benadrukt hij. “Ik schilder ook wel naaktmodellen, steeds onder het motto van portret-eren. Mensen zijn niet meer preuts, dus ook daar is zeker vraag naar.”