Nieuws Mechelen Kunstwerken en beleving staan centraal in Het Kunstuur Café: “Het café sluit nauw aan bij het museum”

Kunstwerken en beleving staan centraal in Het Kunstuur Café: “Het café sluit nauw aan bij het museum”

Kunstwerken en beleving staan centraal in Het Kunstuur Café: “Het café sluit nauw aan bij het museum”

MECHELEN – In de Minderbroedersgang in Mechelen, recht tegenover museum Het Kunstuur, werd maandag Het Kunstuur Café geopend. In de nieuwe horecazaak wordt de passie voor kunst op verschillende manieren doorgetrokken. Zo maak je er vanop de eerste rij mee hoe een naaktportret tot stand komt en staat er een uniek borstbeeld van James Ensor.

Museum Het Kunstuur opende in 2019 en is een groot succes. Het initiatief waarbij bekende Vlamingen iets vertellen bij een kunstwerk dat hen fascineert, is inmiddels aan de vierde tentoonstelling toe. Die loopt nog tot eind november. Maar er is meer, want bezoekers en alle andere geïnteresseerden kunnen vanaf nu ook terecht in Het Kunstuur Café. Dat is gevestigd in het voormalige Fonduehuisje Die Broederkes, recht tegenover het museum.

“Het was een gezamenlijke droom om een eigen café te hebben”, zeggen Joost en Hans Bourlon, de bezielers van Het Kunstuur. “Maar daarnaast kregen we ook heel vaak de vraag van bezoekers waar ze iets konden drinken. Toen dit pand vrijkwam, hebben we dan ook niet getwijfeld. We kwamen tot een overeenkomst met de eigenaar, Brouwerij Het Anker, voor een horecazaak die nauw aansluit bij Het Kunstuur en waar beleving centraal staat.”

 

Via een scherm aan de muur volg je de creatie van een naaktprotret. — © Dirk Vertommen

Dat uit zich in verschillende vormen. “Zo kan je vanop de eerste rij meemaken hoe een naaktportret tot stand komt”, klinkt het. “We filmden hoe Piet De Koninck het schilderij maakte en spelen die video af op een scherm in de zaak. Het is een vorm van slow-tv. Daarnaast hangen er in de toiletten modellenstudies van meer dan honderd jaar oud van de Academie van Antwerpen en zie je overal in de zaak kunstwerken. Een grappige projectie op de muren zorgt voor extra beleving.”

James Ensor

Maar het pronkstuk van Het Kunstuur Café is een groot borstbeeld van de Oostendse kunstenaar James Ensor. Het beeld werd gemaakt door Mechelaar Rik Wouters. “Het symboliseert Ensor die naar een kunstwerk kijkt”, legt Hans Bourlon uit. “In totaal zijn er slechts zes van deze beelden, waarvan er drie in musea in binnen- en buitenland staan. We zijn er dan ook heel erg trots op. Om het beeld volledig tot zijn recht te laten komen, staat het op een draaiende sokkel zodat alle kanten goed zichtbaar zijn.”

Het Kunstuur Café is gevestigd in de Minderbroedersgang. — © Dirk Vertommen

Het café, dat dankzij de inkleding veel weg heeft van een kunstenaarsatelier, is volgens titelvoerend burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) en Mattias De Caluwe van Horeca Vlaanderen een meerwaarde voor Mechelen. “Cultuur en horeca zijn belangrijke elementen voor de beleving en dynamiek in een stad”, zeggen ze. “We zijn dan ook blij dat Het Kunstuur in moeilijke tijden de durf heeft om een nieuwe zaak te openen en heel wat mensen gelukkig te maken.”

Het Kunstuur Café is geopend tijdens de openingsuren van Het Kunstuur.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.