Katarzyna Kodzis Foto: Stad Mechelen / Dirk Vertommen

L’histoire du lux pakt uit met dakterras op parkeertoren Keerdok en samenwerking met lokale handelaars

Het panoramische dakterras van parking Keerdok is vanaf zaterdag 8 juni toegankelijk voor het publiek. L’histoire du lux mag een jaar lang de uitbating verzorgen. “Wij zullen hier een leuke pop-up neerzetten met typisch Mechelse streekproducten.”

Het dakterras is de blikvanger van de parkeertoren aan het Rode Kruisplein. Het biedt een adembenemend uitzicht voor het publiek. Om veiligheidsredenen bleef het afgesloten, maar daar komt verandering in. “Het was altijd onze wens om het dakterras open te stellen voor een breder publiek, maar wel op een veilige en gecontroleerde manier”, zegt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Stadsontwikkeling.

Daarom ging de stad op zoek naar een uitbater. Die staat meteen ook in voor de permanentie en toezicht tijdens de openingsuren. De uitbaters van Bistro Bar Lux op de Tervuursesteenweg gaan de uitdaging enthousiast aan en hebben met de stad een concessieovereenkomst afgesloten voor een jaar. Tot eind mei 2025 baten ze op het dakterras hun pop-up L’histoire du lux uit, met de optie om de samenwerking te verlengen.

Ook pannenkoeken en wafels

Zowel individuele bezoekers als groepen zijn er welkom om te genieten van een hapje en een drankje. “We zijn heel verheugd om het dakterras uit te baten en open te stellen. Wij zullen hier een leuke pop-up neerzetten die voor iedereen toegankelijk is. En dat met typisch Mechelse streekproducten, pannenkoeken, wafels en lokale dranken”, vertelt Katarzyna Kodzis van L’histoire du lux.

De uitbaters gaan op het dakterras ook thema-avonden organiseren. “Samen met lokale handelaars. Je kan het allemaal volgen op onze website of op ons Instagramaccount lhistoiredulux. Het dakterras gaan wij sfeervol inrichten met een keuken, een bar, tafels, stoelen en een lichtslinger”, vertelt Katarzyna.

Foto: Dirk Vertommen

De pop-up zal plek bieden aan maximaal vijftig personen. Al is het wel mogelijk om dat aantal uit te breiden wanneer er een evenement plaatsvindt. “Wij plannen intieme concerten, kookworkshops en filmavonden met old school films”, zegt Katarzyna. Je zal L’histoire du lux ook kunnen afhuren voor privé-evenementen. “Wij hebben al aanvragen voor huwelijksrecepties, communiefeesten en fotoshoots.”

Bij de stad zijn ze alvast enthousiast over de plannen. “Deze pop-up maakt van het dakterras een ontmoetingsplaats waar Mechelaars en bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de beste smaken die Mechelen te bieden heeft”, vertelt Arthur Orlians (Voor Mechelen), schepen van Gebouwen.

Gratis te bezoeken

Je zal het dakterras, zo’n zeshonderd vierkante meter groot, ook gratis kunnen bezoeken. “Met de nakende opening van de pop-up wordt niet alleen een nieuw hoofdstuk ingeleid voor parking Keerdok, Mechelen krijgt er ook een bruisende ontmoetingsplek bij”, zegt schepen Geypen.