Vincent Chrisiaens, Chantal Bijderwieden en Charlotte Schoofs luisteren naar Jean-Pierre Poppe en Louis Schoofs. Foto rr Vincent Chrisiaens, Chantal Bijderwieden en Charlotte Schoofs luisteren naar Jean-Pierre Poppe en Louis Schoofs. Foto rr

Louis Schoofs schetst evolutie van kmo’s in Vlaanderen met 36 ondernemersverhalen

Onder de titel Getuigenissen publiceert Louis Schoofs een nieuw boek waarin hij de evolutie van de kmo's in Vlaanderen schetst. Het is het relaas van 36 ondernemers die uitgebreid vertellen over hun ervaringen uit het verleden en heden maar ook hun onzekerheid naar de toekomst toe.

Louis Schoofs (65) is oprichter en voorzitter van Consensio waarmee hij kmo's strategisch begeleidt. Hij heeft jarenlange ervaring op dit vlak door onder meer te werken voor Torfs, Max Havelaar en AkzaNobel. Momenteel begeleidt hij strategische en innovatieve makelaarsgroep Plus++ en is hij voorzitter van de raad van bestuur van de makelaarsgroep Plusassur.

Hij focust ook op de strategische versterking van familiale ondernemingen en overdrachten. In zijn boek Getuigenissen, het vijfde van zijn hand, bundelt hij 36 interviews met zaakvoerders van kleine en middelgrote ondernemingen. De getuigenissen gaan over het enthousiasme, maar ook over onzekerheden bij het veranderen van de organisatie.

“Ik spitste me ook toe op het persoonlijke en familiale aspect van het ondernemerschap”, zegt de auteur. “Hiervoor stelde ik vragen over de relatie met hun vorige generatie, de veranderingen die zij zelf doorvoerden en hoe ze daar nu op terugkijken.”

In het boek vertellen onder meer Wouter Torfs (Schoenen Torfs), Inge Nuyens (Interieur Dox), Lawrence Vechter (Versmarkt Van Eccelpoel), Toon Bossuyt (Boss Paints) en de Plus++ makelaars hun verhaal. Ook de zorgsector krijgt aandacht dankzij huisarts van het jaar, Luc Seuntjens, en Raf Bronselaer.

“Het zijn allen zaakvoerders die, door hun hart en DNA te volgen, succesvol waren en zijn”, zegt Louis Schoofs. “Ze innoveerden hun product, zorgden door verduurzaming en leiderschap waarbij goede werkomstandigheden belangrijk waren, ook voor hun eigen life-work-balance.”