Love Tomorrow en Ecoso ontwikkelen duurzaam concept Camp 2 Camp

Kringwinkel Ecoso en Love Tomorrow, een initiatief voor duurzaamheid dat gegroeid is in de schoot van Tomorrowland, ontwikkelden samen het totaalconcept Camp 2 Camp.  Na Tomorrowland 2016 werd achtergelaten kampeermateriaal verzameld door Ecoso. Het werd gereinigd zodat het geschikt is voor hergebruik. Een deel van dit materiaal wordt vanaf woensdag 28 juni te koop aangeboden in de Mechelse Kringwinkel aan de Oude Baan. Op deze manier wordt verspilling van kampeermateriaal tegengegaan en wordt sociale tewerkstelling gecreëerd. De samenwerking wordt verdergezet in 2017, met inzamelpunten op DreamVille, de kampeerterreinen van Tomorrowland, en meer vrijwilligers om materialen in te zamelen.

38.000 mensen logeren tijdens elke editie van Tomorrowland op DreamVille. De meeste DreamVille-bezoekers brengen hun eigen kampeerspullen mee. Elk jaar wordt naar schatting 75 ton aan herbruikbare of bijna nieuwe kampeerspullen achtergelaten. Zonder gerichte maatregelen worden al die materialen vernietigd als restafval en verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie, en niet alleen na Tomorrowland. Dat vindt de organisatie doodzonde.

Om hier verandering in te brengen, werkte Love Tomorrow samen met Tomorrowland en Kringwinkel Ecoso het totaalconcept Camp 2 Camp ®  uit. Door hergebruik te stimuleren, het recupereren van kampeermaterialen te maximaliseren en deze aan nieuwe gebruikers aan te bieden, maakt Camp 2 Camp van (festival)kamperen een circulair verhaal.

De materialen die na reiniging nu te koop worden aangeboden in de Kringwinkel, zijn vooral slaapzakken, slaapmatjes, luchtbedden, kampeerstoelen en tenten. De shop in shop zal heel de zomervakantie geopend blijven.

Tijdens de twee Tomorrowland-edities van 2017 wordt geprobeerd om preventief te werken. De kampeerders worden gestimuleerd om enkel spullen mee te brengen die ze opnieuw mee naar huis zullen nemen. Als dat niet lukt, kunnen ze spullen achterlaten bij acht inleverpunten. In de toekomst zullen al deze materialen worden verhuurd en/of verkocht aan nieuwe gebruikers, zowel in de Kringwinkel als op DreamVille zelf.

Bij Ecoso zullen medewerkers een heel jaar lang tewerkgesteld worden om de kampeermaterialen te sorteren, te repareren, te reinigen en klaar te maken voor hergebruik. De opbrengst van de verhuur of verkoop zal integraal naar Ecoso gaan en ingezet worden voor deze tewerkstelling.