Horecaman Luc Sophie overleden Foto: rr

Luc Sophie (64) alias ‘De Pa’ verliest strijd tegen kanker: “Hij was de God van de horeca”

Familie en vrienden nemen vrijdag afscheid van de bekende en geliefde horecaman Luc Sophie (64), wijd en breed ook bekend als ‘De Pa’. Zowel in Mechelen als in Vilvoorde was hij gedurende liefst vijftig jaar actief in het vak.

Luc Sophie is groot geworden in de horeca. Zijn familie heeft in Vilvoorde verschillende restaurants, cafés en frituren uitgebaat. “Al sinds zijn veertiende hielp hij mee in de frituur”, zegt zijn dochter Sofie. “Zelf ben ik letterlijk in een frituur geboren, maar dan in Mechelen”, vertelt ze.

Daar heeft ‘De Pa’ indertijd zijn eerste frituur uitgebaat, in de Désiré Boucherystraat vlak bij de Botermarkt. “Nadien hadden mijn ouders samen zeker een tien jaar een frituur in Vilvoorde, in de Nolet de Brauwerestraat. Daarna is hij aan de slag gegaan in brasserie De Met op de Vilvoordse Grote Markt”, blikt Sofie terug. Vandaar verkaste vaderlief zo’n 25 jaar geleden opnieuw naar Mechelen.

Daar had de eigenaar van De Met een zaak met dezelfde naam, ook op de Grote Markt.

Luc Sophie, met zijn gladgeschoren hoofd en zijn typerende snor, ontpopte er zich in zijn sappig Vilvoords tot een graag geziene ober. “Hij zei tegen elk madammeke ‘moeke’, ‘schatteke’ of ‘sjoeke’. Zo wist hij zich populair en geliefd te maken bij klanten”, vertelt zijn dochter.

Plots ziek geworden

“Nadien heeft vader zelf nog een zaak gerund, Hever City ‘Bij De Pa’ in Boortmeerbeek”, zegt Sofie. Die zaak heeft niet lang bestaan en hij ging opnieuw in De Met werken. “Iets voor corona heeft brasserie De Met dan de deuren gesloten. Daarna is hij naar de Vismarkt getrokken, waar hij nog een tijdje heeft gewerkt in Local Table & Tap.”

Tot ‘De Pa’ negen maanden geleden plots ziek werd. “Hij was aan het werk, maar hij kreeg het lastig. Mijn vader wilde zelfs blijven werken. Ik heb hem echt moeten dwingen om mee te gaan naar spoed. ‘Nee nee sjoe, het zal wel gaan’, zei hij nog”, vertelt Sofie. Maar het ging helaas niet meer. Onderzoeken in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden brachten een bikkelhard verdict. “Hij had een tumor in de nieren die was uitgezaaid”, zegt ze.

Daarna is het snel gegaan. “Vader wist dat hij niet meer zou genezen. Hij kreeg immuuntherapie en chemomedicatie. Daarmee hoopten de artsen hem nog enkele jaren te geven. Het heeft hem even geholpen, maar niet voor lang. Hij is extreem achteruitgegaan”, vertelt Sofie.

Afgelopen maandag verloor Luc Sophie de strijd tegen kanker en is hij ingeslapen. Wat rest, zijn mooie herinneringen aan een rijk en gevuld leven.

Kleindochter treedt in voetsporen

Sofie’s dochter Kiara, een van zijn kleinkinderen, treedt in zijn voetsporen. “Mijn dochter, die hotelschool volgt in Colomaplus, werkt in Iverans in Beerzel. De chef-kok kwam naar haar en zei: ‘Ben jij de kleindochter van De Pa? Dat is de God van de horeca.’ Dat is het mooiste compliment dat ze hem kunnen geven, echt waar. Hij was de God van de horeca, maar voor mij was hij bovenal mijn held en de schoonste papa en de allerbeste opa die ik me kan inbeelden.”

De uitvaartplechtigheid van Luc Sophie vindt vrijdag 23 februari om 13.30 uur plaats in de aula van de stedelijke begraafplaats in Mechelen.