fietsostrade

Maatwerkbedrijven herstellen fietsen langs fietsostrade

MECHELEN/LIER - Wie op de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen merkt dat er kleine mankementen zijn aan zijn/haar fiets, kan die fiets binnenkort onderweg achterlaten in een fietskluis en verder rijden met een elektrische reservefiets. Het euvel wordt hersteld door mensen van maatwerkbedrijven Werkmmaat en 't Atelier.

In Kontich werd reeds een eerste fietskluis voor de mobiele fietspechdienst geïnstalleerd. Voor november vind je tussen Mortsel en Mechelen op de fietsostrade F1 om de 3 km zo’n fietskluis.

De fietspuntploegen van vzw Werkmmaat en vzw ‘t Atelier, organisaties in de sociale economie, herstellen de kapotte fietsen en plaatsen ze terug in de fietskluizen. De herstellingen gebeuren via het altijd thuiskom-principe. Dat wil zeggen dat het enkel gaat om kleine herstellingen (licht, remmen, ketting …) die nodig zijn om reglementair en veilig thuis of tot bij een reguliere fietshandelaar/-hersteller te geraken. Grote herstellingen, zoals een slag in het wiel of het vervangen van de batterij van een elektrische fiets, vallen hier niet onder.

Gedeputeerde voor sociale economie Peter Bellens: “De provincie Antwerpen heeft voor de installatie van deze fietskluizen een budget van 70.000 euro uitgetrokken. Niet alleen de vele fietsers op de F1 hebben voordeel bij dit nieuwe initiatief, het geeft ook extra kansen aan doelgroepmedewerkers uit de sociale economie. Die kunnen extra werkervaring opdoen, waardoor hun kansen op de doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt verhogen.”

De volgende weken komen er ook fietskluizen in Mechelen, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Mortsel en Hove. Ten laatste op 1 november moeten alle 8 kluizen op het volledige proeftraject operationeel zijn. Dit proefproject duurt 2 jaar en wordt daarna geëvalueerd.