Leerwinkel Julie Mariën (coördinator Buddy Mechelen), Marina De Bie (schepen van onderwijs) en Leen Mertens (coördinator Leerwinkel Mechelen) Julie Marien (coordinator Buddy), Marina De Bie (schepen van Onderwijs) en Leen Mertens (coördinator Leerwinkel)

Mechelen coördineert opleidingen en loopbaanbegeleiding via Leerwinkel

MECHELEN - De start van een nieuw schooljaar betekent vaak ook de intrede van nieuwe onderwijsinitiatieven. In Mechelen ging de Leerwinkel van start. Hier kunnen jongvolwassenen met een leerwens terecht voor informatie over opleidingen, persoonlijkheidstrainingen en loopbaanbegeleiding.

Een Leerwinkel bestaat nog maar in enkele andere steden en is dus nog redelijk nieuw. Elke Mechelaar van 15 jaar en ouder met een leervraag of leerwens kan bij de Leerwinkel terecht, maar extra aandacht gaat naar maatschappelijk kwetsbare groepen, meer specifiek (jong)volwassenen en moeders zonder diploma. De Leerwinkel is niet gevestigd op een vaste locatie, maar zal in de opstartfase vooral vanuit het Sociaal Huis opereren.

“Het doel van de Mechelse Leerwinkel is het vergroten van langetermijnkansen op de arbeidsmarkt”, vertelt schepen van onderwijs Marina De Bie. “Jongvolwassenen met een leerwens kunnen er terecht voor neutrale informatie en leerloopbaanbegeleiding. Zo we willen we een nieuwe weg creëren voor wie vastgelopen is in zijn of haar onderwijsloopbaan en kijken welke alternatieven er zijn om aan hun dromen of ambities tegemoet te komen. Zoals altijd in ons onderwijsbeleid ligt de focus daarbij op de talenten en het versterken van de eigenwaarde van de jongere in kwestie.”

De Leerwinkel is een neutraal kenniscentrum dat zowel informatie op maat als onder de vorm van infosessies voor een bredere groep zal voorzien. Verschillende partners trekken mee aan de kar. Dat zijn VDAB, CVO Crescendo, Agentschap Inburgering en Integratie, Ligo en LBC Volwassenonderwijs, waardoor gemakkelijk doorverwezen kan worden met oog voor een warme overdracht.

Begin oktober zal de stad de campagne Talent-aan-zet lanceren, voor jongeren uit de tweede of derde graad van het Mechels secundair beroepsonderwijs. Hun (leer- of beroeps)toekomst staat centraal. “Met Talent-aan-zet willen we hen helpen om niet te blijven zitten met hun dromen, verlangens en talenten. We merken vaak heel wat potentieel op bij deze Mechelse volwassenen van morgen en willen dat volop mee ondersteunen en stimuleren”, legt schepen De Bie uit.

Met een mailtje, filmpje of op de manier die zij verkiezen, kunnen deze leerlingen (voor half november) laten weten hoe zij zichzelf dromen en wat hen daarbij in de weg staat. Eind december worden de laureaten bekend gemaakt en gaan we samen aan de slag. Hefbomen als steunfiguren en persoonlijke talenten worden geactiveerd, maar ook concrete drempels worden in kaart gebracht en aangepakt. De uitkomst kan er heel verschillend uitzien: een supporter, iemand die jou met het juiste netwerk linkt, enkele gesprekken met een talentcoach, een stageplaats, een financieel steuntje enzovoort.