MECHELEN – Mechelen Culinair en Visit Mechelen brengen op de tweede editie van het foodfestival een hele reeks topchefs naar de Mechelse binnenstad. De chefs serveren lekkers uit de Bourgondische tijd, toen Mechelen hoofdstad was van de Bourgondische Nederlanden (eind 14de tot eind 15de eeuw).
“De drempel om een sterrenzaak binnen te stappen, is voor veel Mechelaars erg hoog. Mechelen Culinair brengt die topchefs naar de binnenstad. Ze bieden hun gerechten aan tegen democratische prijzen”, vertelt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer.
De drie jonge ondernemers van Mechelen Culinair zijn Jan Van Den Broeck, Seppe Van Den Broeck en Nicolas Hermans. Ze willen het evenement laten uitgroeien tot het jaarlijks foodfestival van Mechelen. “Het is ons doel om Mechelaars te laten ontdekken wat er zich afspeelt in en rond de stad op culinair vlak. Daarvoor brengen we verschillende restaurants en foodtrucks samen op een unieke locatie. Dit jaar is dat de binnenkoer van het stadhuis, waar architecturale elementen uit de Bourgondische periode terug te vinden zijn.”
Mechelen Culinair steunt dit jaar de organisatie Heide Atelier, die kansen geeft aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Heide Atelier heeft een foodtruck en zal met zijn ijs een van de standhouders zijn tijdens het tweedaags foodfestival.
Dit zijn de overige deelnemers en de gerechten die ze aanbieden: Centpourcent (kwartel Clamart), Tinèlle (tartaar van rund en stoofpotje van asperges), Les Années Folles (Holstein rund), Bistro De Vijfhoek (Blanquette Royal), Brasserie Taste (garnaalkroket en vol-au-vent), Fineer (zeeuwse mossel), De Fortuyne (Pain Perdu en meivis of kalf), The Humphrey (Beef rib en aardbeien), Het Anker (romige parelgort en gemarineerde makreel), Barbib (broodje kroket en trio van chocolade), The Cacao Project (mousse van ricotta) en L’oulie (profiterols, cheesecake en moelleux).
Mechelen Culinair vindt plaats op 25 en 26 mei op het binnenplein van het stadhuis en in de Keldermanszaal. Gerechtjes kosten tussen de 6,25 en de 10 euro.