lxkdvd7i

Mechelen krijgt er met Atelier Sablé een nieuwe allergievriendelijke patisserie bij

Mechelen is weer wat smakelijker. Sinds kort kan je bij Atelier Sablé terecht voor ambachtelijk allergievriendelijk gebak. Het doel van het atelier is eenvoudig: iedereen samen van dessert laten genieten, ongeacht voedselintoleranties of bewuste keuzes.

Allergievriendelijk gebak dus, dat is wat er uit de oven van Atelier Sablé komt. Dat is zonder dierlijke producten, zonder gluten, nootarm en soja-arm. Ondanks al die dingen die niet mogen, moet het voor Griet, de bezielster achter het atelier, vooral lekker zijn.

“In eerste instantie wilde ik enkel plantaardig gebak maken met seizoensfruit in de hoofdrol. Plantaardig eten is immers veel duurzamer voor onze planeet dan een voedingspatroon vol dierlijke producten. Omdat ik daardoor dan toch al aanbod had voor enkele intolanties zoals lactose-intolerante mensen dacht ik: ‘ik maak het dan wel ineens glutenvrij en allergeen-arm in het algemeen’. Op die manier kan iedereen pas echt samen vieren en genieten”, klinkt het bij Griet.

Doordat dus heel wat klassieke ingrediënten niet gebruikt worden, kunnen mensen die vaak geen of een beperkte keuze hebben bij Atelier Sablé uit het hele assortiment kiezen. “Dat gevoel om (terug) te kunnen kiezen vinden ze fantastisch. Doordat het qua smaak echt lekker is – aldus de proevers tot nu toe -, is het iets waar de hele familie, collega’s … samen van kunnen genieten”, aldus Griet.

Ontstaan

“Ongeveer 5 jaar geleden begon er iets aan mij te knagen. Ondanks dat ik toen met veel plezier in het educatief team van Technopolis werkte, kwam ik tot het besef dat mijn hart in de keuken lag.” zegt Griet. Fast forward 5 jaar en vele mislukkingen in de keuken later, en Atelier Sablé is een feit.

“Het mislukte gebak uit het ontwikkelingsproces haalt uiteraard de kaart niet, maar is wel nodig om te komen tot het huidige aanbod. Het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwikkelen van een dessert blijft smaak. Dat is heel subjectief, want wat jij graag eet, is misschien niet wat ik lekker vind”, klinkt het.

Biologisch seizoensfruit krijgt de hoofdrol in de gebakjes van Atelier Sablé. “Niet alleen duurzaam, maar ook smaakvol. Die lijn trek ik door bij zo veel mogelijk andere ingrediënten, zoals fairtrade chocolade en vanille die met respect voor mens en milieu is geproduceerd.”

Dat alles vertaalt zich in een kaart met o.a. brownies met wisselend seizoensfruit of een zomerse allergeenvrije taart boordevol bosvruchten. Chocoladeliefhebbers komen aan hun trekken met klassiekers zoals chocolademoussetaart. Voor wie niet kan kiezen is er Quatro: een doos met 4 verschillende gebakjes, waarvan er 2 met de seizoenen wisselen.

Wil je het proefondervindelijk ontdekken? Griet bakt momenteel enkel op bestelling en vanuit de keuken van verpakkingsvrije winkel Kabas. Bestellen doe je via www.ateliersable.be en ophalen doe je op je gekozen afhaaldatum achteraan in Kabas.