Nieuws Mechelen Mechelen krijgt Overkop-huis

Mechelen krijgt Overkop-huis

Rode Neuzen Dag Liveshow ; op zaterdag 3 december 2016 bij VTM. Op de foto : bekendmaking bedrag met Sam & Heidi, Evi en Koen & Jonas

Mechelen krijgt Overkop-huis

Mechelen wordt in de provincie Antwerpen de uitvalsbasis van het Overkop-huis. Het project is een initiatief van Rode Neuzen Dag. VTM, Qmusic en Belfius, de organisatoren van Rode Neuzen Dag 2016, wilden met het ingezamelde geld van 4,1 miljoen in elke provincie een fysieke plek voor jongeren oprichten. Daar kunnen ze gemakkelijk binnen en buiten wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle en professionele hulp. In Mechelen wordt die ondergebracht bij het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen, aan de Battelsesteenweg.

De fysieke plek moet een brug vormen tussen jongeren en de klassieke hulpverlening. “Niet enkel blijkt de stap voor jongeren om te spreken over hun problemen groot, ook de stap zetten naar hulp is moeilijk. Overkop moet jongeren doen voelen dat ze er niet alleen voor staan”, legt kinderpsychiater Peter Adriaenssens uit. “De huizen moeten een vuurtorenfunctie hebben, zodat jongeren weten waar ze naartoe kunnen als de weg even troebel is of wanneer ze op zoek zijn naar houvast.”

Het Overkop-huis in Mechelen wordt een samenwerking tussen CAW Boom Mechelen Lier, het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen (ROJM) en nog 13 andere partners in de regio. “ROJM is een centrum met een zeer professionele jeugdwerking dat voor alle culturen en nationaliteiten openstaat. Het centrum biedt jongeren een plaats voor ontmoeting, ontspanning, huiswerkbegeleiding, sport en dergelijke. Door met ROJM samen te werken, kunnen we de hulpverlening tot bij de jongeren brengen”, aldus Nina Van Herck, teamverantwoordelijke van het JAC, het jongerenaanbod van het CAW.

Naast Mechelen, komt er ook in Gent, Oostende, Tienen en Genk een Overkop-huis. Daarnaast wordt Overkop een digitale plek. Via overkop.be kunnen jongeren, waar ze zich ook bevinden, hun hart online luchten bij een professioneel opgeleid team van vrijwilligers. Naast een serious game en zelftesten, streeft het online platform naar een snelle en rechtstreekse doorverwijzing naar de juiste hulpverlening. Overkop.be wordt verder uitgebouwd met Awel, het online forum waar jongeren nu al terecht kunnen.

In totaal wees de jury van het Rode Neuzen Fonds steun toe aan 17 lokale projecten. De volledige lijst is te vinden op rodeneuzendag.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.