Raf Pauwels – Bar Popular afébaas Raf Pauwels van Bar Popular hangt een ‘Ask for Angela’-affiche in zijn zaak. Foto: Joren De Weerdt

Mechelse horeca lanceert project tegen grensoverschrijdend gedrag: “Word je lastiggevallen op café? Vraag dan naar Angela”

MECHELEN - Klanten die op café in Mechelen worden lastiggevallen, kunnen voortaan vragen naar Angela. Daarmee geven ze aan dat er sprake is van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De medewerkers van vijftien horecazaken volgden een opleiding om te leren hoe ze met zulke situaties moeten omgaan.

Eind vorig jaar werden enkele steden opgeschrikt door verhalen van verkrachtingen en ander grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Dat spoorde de stad Mechelen aan om een actieplan uit te werken om seksuele agressie en grensoverschrijdend gedrag in het Mechelse uitgaansleven aan banden te leggen. In samenspraak met de horeca werd het project ‘Ask for Angela’ uitgewerkt. Die campagne bewees eerder al haar nut in het Verenigd Koninkrijk.

“Van zodra dat gebeurt, weet het personeel wat er aan de hand is en kunnen ze snel en op de juiste manier ingrijpen. Het verlaagt de drempel voor slachtoffers om melding te maken van dat gedrag en de affiches in de cafés hebben een ontradend effect op mensen met slechte bedoelingen. Grensoverschrijdend gedrag is onaanvaardbaar en willen we dan ook aan banden leggen.”

Het project kwam tot stand in nauw overleg met de politie en de horeca. “Uiteraard hadden wij vroeger ook al oog voor dergelijk gedrag”, zegt cafébaas Raf Pauwels van Bar Popular op de Vismarkt. “En ook nu is het niet de bedoeling dat we gaan wachten op een hulpkreet vooraleer we ingrijpen. Maar als we iets zelf toch niet opmerken, is er voor de slachtoffers een laagdrempelige manier om hulp te zoeken. We willen dat onze klanten zich zorgeloos kunnen ontspannen. Dat kan alleen in een veilige omgeving waar meldingen van grensoverschrijdend gedrag serieus genomen worden en niet worden weggelachen.”

Evenementen

Personeelsleden van vijftien Mechelse horecazaken werden via Horeca Forma opgeleid om op een goede manier te kunnen reageren. “Die opleidingen zullen we blijven aanbieden, ook aan mensen uit andere sectoren”, zegt Jeugd- en Preventieschepen Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “We denken daarbij bijvoorbeeld aan de evenementensector en het verenigingsleven. De Partycheckers die we inzetten op de festivals spelen daarin een belangrijke rol en we creëren ook ‘safe spaces’.”

Gemeenteraadslid Maxine Willemsen (Vld-Groen-m+) werd in het verleden zelf slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag in het Mechelse uitgaansleven en nam het initiatief voor het project. “Dankzij ‘Ask for Angela’ weet je dat er altijd iemand is die kan tussenkomen als je lastiggevallen wordt en dat je niet aan je lot wordt overgelaten. Dat is belangrijk, want er zijn nog te veel mensen die slachtoffer worden van ongewenste aanrakingen, intimidatie of zelfs ontoelaatbaar seksueel geweld.”