Nieuws Mechelen Mechelen rekent ook op bedrijven voor ambitieuzere klimaatambities

Mechelen rekent ook op bedrijven voor ambitieuzere klimaatambities

Burgemeester Alexander Vandersmissen

Mechelen rekent ook op bedrijven voor ambitieuzere klimaatambities

MECHELEN – Als lid van de Politieke Raad van het Covenant of Mayors onderschreef Mechelen woensdag als een van de eersten de vernieuwde ambities van het Europees Burgemeestersconvenant.

Het Burgemeestersconvenant is ’s werelds grootste beweging voor lokale klimaat- en energieacties. In Europa bundelen meer dan 10.000 steden en gemeenten hun krachten om hun burgers een betere toekomst te garanderen. Mechelen ondertekende het Burgemeestersconvenant reeds in 2012 en steunde in 2018 ook de opvolger daarvan. Na een traject met onder andere een nieuwe emissiemeting, een risicoanalyse en uitgebreid participatief traject, leidde dit begin vorig jaar tot de goedkeuring van een nieuw klimaatplan voor Mechelen. Dat bevat naast maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen ook uitgebreide adaptatiemaatregelen.

2021 is een mijlpaal voor het Europees Burgemeestersconvenant, aangezien de ondertekenende steden hun klimaatambities opvoeren om een gemeenschappelijke visie te bereiken: tegen 2050 leven we allemaal in koolstofarme en veerkrachtige steden met toegang tot betaalbare, veilige en duurzame energie.

We merken dat Mechelen internationaal een reputatie heeft opgebouwd als voorloper op het vlak van duurzame stadsvernieuwing”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. “Dankzij onze groenblauwe assen zijn we in het buitenland een voorbeeld en bewijzen we dat duurzaamheid en een levendige en groeiende stad geen tegenpolen zijn, maar elkaar net versterken.

De belangrijkste doelstelling van het nieuwe convenant is om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Naast de doelstellingen rond de uitstootreductie zijn er nog drie andere pijlers waar de deelnemende steden zich achter scharen. Zo engageren ze zich om betrokkenheid op te bouwen bij burgers, ondernemingen en andere overheden. De steden gaan niet enkel denken maar vooral handelen, onmiddellijk en samen. Dit laatste sluit aan bij de laatste pijler: netwerken. Steden en bestuurders kunnen elkaar inspireren en helpen om die klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Duffel
Duffel

Huisartsen openen wijnwinkel

DUFFEL – In de Kiliaanstraat in Duffel openden huisartsen Willy Holsters (69) uit Duffel en Guy Peeters (64) uit Koningshooikt… Lees meer