Mechelen wordt een echte kantoorstad

mechelencampusToenemende mobiliteitsproblemen en hogere huurprijzen zorgen ervoor dat bedrijven en overheden steeds vaker het centrum van Brussel verlaten en richting Vlaanderen trekken. Het voorbije jaar werd in Brussel 40 procent minder kantooroppervlakte verkocht en verhuurd dan het jaar voordien.

Provinciesteden als Mechelen (+85%), Leuven (+21%) en Gent (+3,9%) groeien daarentegen uit tot echte provinciale kantoorsteden. Dat blijkt uit het jongste jaarverslag en trendsrapport van Group Hugo Ceusters-SCMS, één van de grote vastgoedgroepen gespecialiseerd in commercieel- en kantorenvastgoed.

"Talrijke spin-offs en start-ups, maar ook gevestigde bedrijven en overheden kiezen steeds vaker heel bewust voor een Vlaamse provinciestad. Mechelen, Gent, Leuven en andere groeien meer en meer uit tot volwaardige provinciale kantoorsteden", aldus Louis De Clercq van Group Hugo Ceusters-SCMS.

Mechelen zaait volgens Ceusters op dit moment om later te oogsten. "Verschillende bedrijven overwegen om een vestiging te openen of zelfs hun maatschappelijke zetel over te brengen naar Mechelen. Andere, zoals Bosch Thermotechnology, blijven ter plaatse en bevestigen daarmee het potentieel van deze stad. De heraanleg van de stationsbuurt kan er mogelijk ook voor een nieuwe dynamiek zorgen."

De take-up in Mechelen is volgens het rapport van Ceusters 113.000 m². De leegstand staat op 10.85%. Prime rent bedraagt 148 euro/m²/jaar en de gemiddelde huurprijs is 107 euro/m²/jaar.