plopsaqua 1 Foto's: Plopsa Group

Mechelen zet licht op groen voor Plopsaqua

Na zes jaar heeft Plopsaqua in Mechelen een omgevingsvergunning beet. Het stadsbestuur heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een waterpretpark en een nieuwe stedelijk zwembad op de site van Technopolis. De werken starten in september. In 2026 zou de site moeten opengaan. Dat is dinsdagmorgen bekendgemaakt.

Het complex bestaat uit een waterpretpark en een nieuw stedelijk zwembad dat het verouderde aan de Geerdegemvaart vervangt. Het moet in de zomer van 2026 openen. Er is een investering van vijftig miljoen euro mee gemoeid. Voor Plopsa Group wordt het de derde Plopsaqua, na die in De Panne en Landen-Hannuit. Tegen het project in Mechelen rees er de voorbije jaren veel protest van het actiecomité Groene Buffer. Twee keer diende Plopsa een aanvraag voor een omgevingsvergunning in. Tot twee keer toe gaf de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POM) een ongunstig advies, waarop Plopsa zijn aanvraag wijzigde.

“De stad is hier niet over één nacht ijs gegaan. Wij hebben vanaf het begin hoge eisen gesteld, want we wilden een draagvlak voor dit project. Naast de verschillende deelstudies hebben we het project niet een keer, maar drie keer voorgelegd aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO), net omdat wij op deze locatie een kwalitatief project willen. Zo is het parkeergebouw verplaatst naar de zijde van de E19 en zijn er heel wat architecturale aanpassingen gebeurd”, zegt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Ruimtelijke Ordening.

Het actiecomité ijverde de voorbije jaren voor het integrale behoud van het Zennebeemdenbos. “Doorheen het lange proces was het voor de stad cruciaal dat de nieuwe zwemplek samengaat met het behoud en de verankering van zo veel mogelijk groen. Het waardevolle bos wordt definitief beschermd. 88 procent van al het aanwezige groen blijft. De bomen die verdwijnen, worden dubbel gecompenseerd op Mechels grondgebied, ook al is dat geen wettelijke verplichting”, legt Geypen uit.

Positieve adviezen

De stad onderstreept dat een positieve beoordeling van het project door alle adviesinstanties voor haar essentieel was. Onder meer het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken moesten het project gunstig beoordelen. Alle adviezen zijn na de wijziging van de tweede vergunningsaanvraag (voorwaardelijk) gunstig. “Er ligt een solide dossier op tafel en dus hebben we maandagnamiddag een vergunning verleend”, zegt schepen Geypen.

Plopsa is tevreden dat het eindelijk over een vergunning beschikt. “Mechelen is een fantastische, bruisende stad met veel jongeren en gezinnen, onze doelgroep. De goede ligging speelde natuurlijk ook mee en we kijken uit naar de samenwerking met Technopolis”, zegt Carl Lenaerts, CEO van Plopsa.

Naast het recreatieve gedeelte met een glijbanentoren, een wildwaterbaan en een buitenzone bouwt Plopsa een groot sportief gedeelte dat drie baden zal tellen. Zo komt er een zwembad van 25 meter bij 34 meter met meer dan vijftien banen voor (zwem)scholen en clubs. Het wordt ook uitgerust met een speciale zone van vier meter diep voor duikers. Daarnaast krijgt het een extra bad van 25 meter en een instructiebad voor beginnende zwemmers. “Het nieuwe complex is een goede oplossing voor het groeiende tekort aan zwemwater in onze stad. Met Plopsaqua zien we onze capaciteit verdubbelen”, zegt Abdahman Labsir (Voor Mechelen), schepen van Sport.

Combitickets met Technopolis

Technopolis ziet Plopsaqua graag komen. “De weg ligt nu open om een nog veel grotere en meer diverse groep van kinderen en jongeren te inspireren met wetenschap en technologie. Tegen 2028 willen we daar 400.000 bezoekers mee bereiken”, zegt Frank Beckx, voorzitter van de raad van bestuur van Technopolis. Er wordt al volop nagedacht over het aanbieden van bijvoorbeeld combitickets.