galapagos

Mechels bedrijf Galápagos ziet aandeel met 89 procent kelderen in vier jaar en verkoopt niets

Het Mechelse bedrijf Galápagos, dat onderzoek doet naar nieuwe kankerbehandelingen, zag zijn beurskoers in vier jaar tijd dalen van 193 naar 27 euro. En toch geloven zowel het bedrijf zelf als onafhankelijke analisten dat Galápagos een mooie toekomst heeft. Het bedrijf kan snel tumoren bij kankerpatiënten verwijderen, zelfs zonder een operatie.

De beurskoers van Galápagos gaat even snel naar beneden als een kind in een supersnelle wildwaterbaan. Of misschien nog sneller. In vier jaar tijd is de waarde van een aandeel met 89 procent gedaald, en het lijkt er voorlopig niet op dat het einde van de daling in zicht is. Alleen al sinds 1 januari dit jaar is de beurskoers met 27 procent naar beneden gegaan, van 37 naar 27 euro. KBC Securities, dat specialisten in huis heeft die het bedrijf op de voet volgen, verwacht dat de verliezen nog zeker tot en met 2028 meestal in de honderden miljoenen euro per jaar zullen oplopen.

Vorige jaar verkocht Galápagos zijn enige product en maakte het winst. — © GVA

Galápagos, dat ongeveer duizend mensen tewerkstelt, is dan ook een bedrijf zonder product. Dat zit zo: tot begin dit jaar hadden de Mechelaars nog wel de pil filgotinib in hun portefeuille, die wordt voorgeschreven voor mensen met reumatoïde artritis. Die patiënten hebben pijn in hun gewrichten, bijvoorbeeld ter hoogte van hun handen, polsen, voeten en knieën. Maar Galápagos heeft dat product verkocht aan een Italiaans bedrijf, onder meer omdat de inkomsten van de pil een beetje tegenvielen. Het productengamma van Galápagos is dus gekrompen van één naar nul. En dat zal volgens CEO Paul Stoffels, de vroegere topman van Johnson&Johnson die nu aan het hoofd van Galápagos staat, nog tot 2028 zo blijven.

Kankerpatiënten
Maar dat wil niet zeggen dat Galápagos slecht bezig is. “Integendeel, het bedrijf wordt zelfs heel goed geleid”, zegt Jacob Mekhael, analist van KBC Securities. “Paul Stoffels heeft de juiste keuze gemaakt om alle rechten rond de pil voor reumatoïde artritis te verkopen. Zo heeft Galápagos vorig jaar eenmalig winst gemaakt en kan het bedrijf kosten besparen. Het bedrijf heeft door de jaren heen ook genoeg kapitaal opgehaald en kan zich nu beter focussen op onderzoek naar een behandeling die de overlevingskansen van bloed- en lymfeklierkankerpatiënten fors kan doen stijgen.”

Galápagos gebruikt voor dat onderzoek de zogenaamde Car T-celtherapie. Kort gezegd komt die therapie hierop neer: de kankerpatiënt gaat naar het ziekenhuis en via een infuus worden witte bloedcellen uit het lichaam genomen. Vervolgens wordt een receptor op die bloedcellen geplaatst. Die receptor is in staat om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Daarna worden die cellen via een infuus opnieuw in het lichaam van de patiënt gebracht.

Wetenschappers aan de cocoon, een automatisch platform voor de productie van cellen, waarvan Galápagos als enige ter wereld een licentie heeft om het te gebruiken. — © Frank Van Delft

Bij die Car T-celtherapie is geen operatie nodig. “Het weghalen en het toedienen van de cellen gebeurt echt alleen in de vorm van een infuus”, zegt Marieke Vermeersch, woordvoerster van Galápagos. “We hebben bijvoorbeeld veertien patiënten met het non-hodgkin lymfoom (lymfeklierkanker, red.) behandeld. Bij elf daarvan is de tumor na de Car T-celtherapie volledig verdwenen. Bij twee andere patiënten is de tumor verkleind. We gaan dit in de komende jaren verder testen en willen dit op termijn ook toepassen op patiënten met long-, borst- en pancreaskanker.”

“Recept voor succes”
Galápagos staat er dus goed voor op medisch vlak. Maar is het nu verstandig om aandelen van het bedrijf te kopen? “Volgens mij is dit een goede investering op langere termijn”, zegt Jacob Mekhael. “Het bedrijf is fors ondergewaardeerd op de beurs. Als ik het vele geld, de goede testresultaten en de ‘cocoon’ naast elkaar leg, zie ik een recept voor succes.”