Nieuws Mechelen Mechels bedrijf NChem is Belgische winnaar van Small Business Grant van Fedex

Mechels bedrijf NChem is Belgische winnaar van Small Business Grant van Fedex

Niels Van Opstal (foto's: Dirk Vertommen)

Mechels bedrijf NChem is Belgische winnaar van Small Business Grant van Fedex

HEFFEN – NChem, het bedrijf van de Heffense ondernemer Niels Van Opstal (45) werd door Fedex uitgeroepen tot Belgisch winnaar van hun Small Business Grant. Dat is een prijs die de Amerikaanse pakjesleverancier in het leven riep om innovatieve en duurzame bedrijven te belonen. NChem mag nu de strijd aangaan met bedrijven uit 15 andere Europese bedrijven.

Er ligt een hoofdprijs klaar van 50.000 euro en er zijn ook nog drie juryprijzen van 15.000 euro. Op 24 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het worden dus nog twee spannende weken voor Niels Van Opstal. Hij studeerde af als chemicus en werkte eerst bij een aantal bedrijven voor hij in 2010 zijn eigen zaak oprichtte.
“Ik werd op een nacht wakker en een aantal puzzelstukjes vielen in mekaar. Een chemische formule die al een tijdje in mijn hoofd zat en een businessplan voor het commercialiseren ervan. Al was er eerst nog vier jaar onderzoek en testing nodig voor alles echt op punt stond”, vertelt Niels.

Je vraagt je waarschijnlijk al heel de tijd af wat NChem dan wel doet. Laten we het even proberen uit te leggen…

Ieder van ons heeft wel kaarsen in huis. Tot voor enkele jaren werden die bijna uitsluitend uit parafine gemaakt. Maar omdat parafine een product is dat gemaakt is uit aardolie is het dus ook schadelijk voor het milieu. “Een kilogram parafine stoot 3 kg niet hernieuwbare CO2 uit”, beweert Niels. De kaarsenindustrie was al wel bezig met het vervangen van een deel van de parafine door plantaardige was zoals bijvoorbeeld koolzaadolie. Maar het aandeel parafine in kaarsen bleef nog altijd hoog.

 

“Door de coronacrisis is de kaarsenmarkt geëxplodeerd. Iedereen wou het thuis gezellig maken.”

Niels Van Opstal – zaakvoerder NChem

Niels van Opstal ontwikkelde als eerste een additief waardoor een kaars volledig uit plantaardige wax kon gemaakt worden. Zo’n kaarsen zijn natuurlijk veel duurzamer dan parafinekaarsen. En bovendien is er vanuit de markt steeds meer vraag naar kaarsen van een natuurlijke wax. De klanten aan wie Niels zijn additieven verkoopt zijn dan ook niet min. Denk maar aan namen zoals Rituals, waar kaarsen verkocht worden die gemaakt zijn met het additief van NChem.

“Door de coronacrisis is de kaarsenmarkt bovendien geëxplodeerd. Iedereen wou het thuis gezellig maken. Liefst met duurzame kaarsen. Een ander fenomeen is dat recent heel wat mensen hun eigen kaarsen beginnen maken.” Daarom heeft NChem ook een webshop waar particulieren ‘ready made waxen’ kunnen kopen waarmee ze kaarsen kunnen maken.

Niels produceert ook nog een ander product. Een natuurlijk product dat gebruikt bij de recyclage van papier. Hij ontwikkelde een product dat de inkt op een duurzame en natuurlijke manier van oud papier losmaakt. Ondertussen is NChem actief in 12 landen en produceerde het vorig jaar in totaal 230 ton.

www.nwaxcandles.eu

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.