Mechels topdesign naar Gents museum

designDe provincie Antwerpen schenkt zes belangrijke designobjecten van eind 1950 aan het Design museum Gent. Een dressoir, canapé en fauteuils zijn van de hand van de Mechelse designer Alfred Hendrickx. Het Design museum Gent is bijzonder verheugd met de aanwinsten die voorbeelden zijn van de rijke Mechelse meubeltraditie.

Alfred Hendrickx hoorde bij de top van de moderne designers uit de jaren vijftig van vorige eeuw, naast twee andere Mechelaars: architect Lucien Engels, wiens meubelen destijds onopgemerkt bleven maar die nu zeer gegeerd zijn, en de befaamde designer Jules Wabbes. Vaak ontwierpen zij unieke stukken.

Hendrickx is de kleinzoon van Eugène Van Fleteren, stichter van de gelijknamige firma, gespecialiseerd in de mechanische productie van woningmeubilair. De jonge Alfred kon stage lopen bij Pirelli in Italie.

In 1958 was Hendrickx met zijn nieuwe meubellijn Belform aanwezig op de Brusselse wereldtentoonstelling met een woonkamer en een ontvangstsalon. Hij exposeerde er het dressoir met keramiek van de Mechelaar Willy Meysmans (°1930), de zitbank en de twee stoelen die nu naar het Designmuseum gaan. Zijn stijl is op dat ogenblik al geëvolueerd van speels en licht naar een eerder ingehouden, strak en zakelijk design.

Katrien Laporte, directeur van het museum: “Het Design museum Gent neemt de stukken op in zijn collectie, ze horen hier echt thuis. Zo is er ook een garantie voor studie, ontsluiting en eventuele restauratie. De provincie draagt bovendien de objecten contaminatievrij over, dit wil zeggen dat ze voorafgaandelijk een behandeling kregen tegen houtworm en andere vormen van  biologische aantasting."