Mechels zwembad De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Foto: Theo Derkinderen

Mechels zwembad ontruimd nadat chloordampen vrijkomen, zwembad woensdag en donderdag gesloten

Het zwembad Geerdegemvaart in de Leliestraat in Mechelen werd woensdagochtend ontruimd nadat er chloordampen waren vrijgekomen. Zo’n veertig kinderen werden daardoor even onwel, twee werden voor een check-up overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak is wellicht een defect aan de afzuiginstallatie.

Woensdagochtend omstreeks 9.30 uur werden de hulpdiensten opgeroepen naar het stedelijk zwembad Geerdegemvaart in de Leliestraat in Mechelen. Zo’n veertig kinderen werden tijdens het zwemmen onwel. “Meteen werd het Medisch Interventieplan afgekondigd en werd het zwembad ontruimd”, vertelt politiewoordvoerder Dirk van de Sande. De redders brachten de begeleiders op de hoogte, de kinderen konden zich nog omkleden en de evacuatie verliep op een rustige manier.

Op dat moment waren er ongeveer 150 kinderen en jongeren in het zwembad. “De kleinste kinderen werden opgevangen in de bussen die hen naar het zwembad hadden gebracht, zodat ze niet in de regen moesten staan”, zegt Van de Sande. “Eens ze buiten waren, voelden de meeste kinderen zich weer oké. Zes van hen kregen een medische check-up in de ziekenwagen. Twee kinderen van 12 en 16 jaar werden naar het AZ Sint-Maarten gebracht, maar hun toestand is niet ernstig.”

Chloordampen

TSM-leerling Killian en zijn klasgenoten waren aan het zwemmen toen ze plots zagen hoe enkele kinderen onwel werden. “Zelf hebben we er geen last van gehad, maar we zagen dat de leerlingen van enkele andere scholen zich wel slecht voelden”, vertelt hij. “Daarop werden we geëvacueerd. We konden ons nog snel omkleden en zijn dan naar buiten gegaan. We wisten op dat moment niet precies wat er aan de hand was, maar er werd ons verteld dat er iets met een gas was.”

Uiteindelijk bleken er chloordampen te zijn vrijgekomen. “Het onderzoek loopt nog, maar wellicht was er een technisch defect aan de afzuiginstallatie”, zegt burgemeester Bart Somers. “Daardoor konden de chloordampen niet weg en stapelden ze zich eerst op in het water en nadien in de lucht. Het ging om een tijdelijk probleem, want van zodra de brandweer aanwezig was, waren de concentraties opnieuw gedaald.”

Die overschreden volgens de brandweer nooit de hoeveelheid waarop het echt gevaarlijk wordt voor de gezondheid. “Het is evident dat we samen met de onderhoudsfirma alle installaties gaan nakijken”, zegt Somers. “Pas wanneer alles opnieuw veilig is bevonden, kan het zwembad opnieuw opengaan. Die installaties worden trouwens regelmatig preventief nagekeken om incidenten als dit zo veel mogelijk te voorkomen.”

Sterke geur

Studenten Lobke en Julie van de Thomas More Hogeschool waren net uit het water toen ze merkten dat er iets mis was. “We hadden wel al een sterke geur waargenomen”, zeggen ze. “Het water stonk, maar we hadden er verder niet veel aandacht aan gegeven. Tot we merkten dat verschillende mensen zwaar begonnen te hoesten en over te geven. Het pakte duidelijk op hun longen. Het was best spannend, maar we zijn blij dat iedereen ongedeerd is en de evacuatie vlot verliep.”

“Het water stonk, maar we hadden er verder niet veel aandacht aan gegeven. Tot we merkten dat verschillende mensen zwaar begonnen te hoesten en over te geven”, studenten Thomas More Hogeschool.

Omdat het Medisch Interventieplan werd afgekondigd, kwamen de hulpdiensten massaal ter plaatse. “Ik wil de hulpdiensten feliciteren met de manier waarop ze snel ingegrepen hebben. Het is altijd even schrikken als zoiets gebeurd, maar de hulpdiensten hebben sterk werk geleverd”, aldus burgemeester Somers.

Het zwembad blijft vandaag en morgen dicht. Vrijdag gaat het weer open.