Café Tournée De café-uitbaters kijken uit naar de eerste editie van de muzikale kroegentocht Café Tournée. Foto: Dirk Vertommen

Mechelse cafés werken samen voor muzikale kroegentocht Café Tournée

Vijf Mechelse cafés slaan de handen in elkaar voor de eerste editie van Café Tournée. Op zaterdag 1 juni kan je in Het Maanlicht, Kuub, Zapoi, De Olifant en 015 genieten van uiteenlopende concerten. “Op die manier willen we onze stamgasten niet alleen nieuwe muziek maar ook de andere cafés laten ontdekken”, zeggen de zaakvoerders.

De mosterd voor de eerste muzikale kroegentocht van Mechelen haalde Koen Ver Donck van Kuub in Bonheiden. “Ik leerde het concept van Café Tournée daar kennen en vond dat we er ook in Mechelen iets mee moesten doen”, zegt hij. “Ik vertelde erover aan de toog en zo ging de bal aan het rollen. Al snel vond ik vier cafébazen die bereid waren om mee hun schouders te zetten onder dit project.”

“Het concept is vrij eenvoudig”, zegt ervaren festivalorganisator Alain Noëz. “In ieder café kan je genieten van een concert. De cafés werken samen, maar kozen zelf de artiest. Dat zorgt voor een heel eclectisch aanbod met voor elk wat wils. Helen François is bijvoorbeeld singer-songwriter, terwijl Eating Rainbows eerder harde rock brengt. Geraldines zorgt dan weer voor energetische punk.”

Geïnteresseerden kunnen in de aanloop naar Café Tournée een T-shirt van 20 euro aankopen bij de deelnemende zaken. Met dat T-shirt krijgen ze tijdens het event in ieder café een gratis consumptie. “We geloven erin dat dit een leuke manier is om meer drive in het Mechelse nachtleven te krijgen”, zeggen Mattis Foubert en Johannes Beyens van 015 en Kafee Zapoi. “De stad komt zo echt in beweging en gaat van café naar café.”

Collega’s

Iedere artiest speelt tijdens de avond drie keer een halfuur. “We stellen de line-up zo op dat iedereen zo veel mogelijk artiesten kan meepikken”, zeggen Koen Ver Donck en Kevin Polfliet van Het Maanlicht. “Op die manier kunnen onze stamgasten niet alleen nieuwe muziek maar ook de andere cafés in de stad leren kennen. We zijn geen concurrenten, eerder collega’s. We maken ons sterk dat we moeten samenwerken om het nachtleven in Mechelen te versterken.”

Café Tournée vindt plaats op zaterdag 1 juni vanaf 20 uur. Alle info kan je vinden op de sociale media van de cafés en via de Instagrampagina @cafetournee.