Nieuws Mechelen Mechelse cultuursector krijgt steun van solidariteitsfonds

Mechelse cultuursector krijgt steun van solidariteitsfonds

Mechelse cultuursector krijgt steun van solidariteitsfonds

MECHELEN – Dankzij giften uit het Mechelse solidariteitsfonds voor cultuur kan de stad 15.766,50 euro doneren aan gezelschappen of artiesten die hun voorstellingen in 2021 moesten annuleren door corona. Ondertussen proberen de cultuurhuizen in Mechelen opnieuw hun draai te vinden, nadat de Raad van State vorige week de beslissing over de sluiting van de cultuursector schorste.

“Een onzalige beslissing”, zo noemde Mechels schepen voor cultuur Björn Siffer de beslissing van het Overlegcomité om de cultuursector te sluiten. “De sector werkt hyperprofessioneel. Nergens is het veiliger dan in een theaterzaal. Hier in Mechelen krijgt de cultuursector onze volle steun”, zegt hij.Dat bleek ook al meteen na de eerste coronagolf in 2020, toen het solidariteitsfonds voor cultuur werd opgericht in Mechelen. Heel wat bezoekers hebben toen hun tickets van geannuleerde voorstellingen gedoneerd. Er werden aan het einde van dat jaar onder meer ook kerstkaarten verkocht, gemaakt door Mechelse kunstenaars. Met de middelen uit het fonds kan 30% van de uitkoopsommen van de geannuleerde voorstellingen doorgestort worden naar de cultuurverenigingen, artiesten of gezelschappen die hun voorstelling in het water zagen vallen.

“Bij geannuleerde voorstellingen zien betrokken artiesten en medewerkers voor en achter de schermen hun inkomen wegvallen. Voorstellingen worden verplaatst, maar het blijft een verlies aan inkomen. Door vanuit de stad 30% van de uitkoopsommen te vergoeden, wordt dit verlies toch deels gecompenseerd. Dat we dit kunnen doen dankzij de donaties van de Mechelse cultuurliefhebbers is hartverwarmend. Samen zorgen we voor onze cultuursector waar het water reeds ver boven de lippen staat”, aldus schepen Björn Siffer.Ook professionele kunstenorganisaties, kunstenaars en socio-culturele verenigingen uit Mechelen kunnen nog steeds beroep doen op het solidariteitsfonds. De ondersteuning is voor organisaties in nood, maar ook om culturele relance mogelijk te maken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.