Foto: Dirk Vertommen

Mechelse familie baat nieuwe supermarkt in binnenstad uit: “We zoeken zeker dertig medewerkers”

De nieuwe buurtsupermarkt van Spar op de Lamotsite in hartje Mechelen moet in november de deuren openen. De familie Merckx, die al een vestiging op de Brusselsesteenweg heeft, gaat ze uitbaten. Tot de blikvangers in het assortiment behoren een Mechelse koffiebar, gezonde lunch en vers versneden vis. Zaakvoerder Kristof Merckx is druk op zoek naar personeel.

Een jaar geleden sloot Match de deuren op de Haverwerf. Colruyt Group heeft de winkelruimte gekocht en besliste om er een Spar te openen. Aannemers zijn ondertussen bezig met de verbouwing, want dit najaar moet de nieuwe buurtsupermarkt de deuren openen.

“Het pand is volledig gestript, want we vernieuwen alles. Ook de nutsleidingen. De tegels vervangen we door een gietvloer. Daar zullen onze bovenburen blij om zijn. Ze hoorden vroeger nogal goed de winkelkarretjes rijden”, vertelt Kristof Merckx.

Vier generaties winkeliers

Zijn familie bereikte met Colruyt Group een overeenkomst om de vestiging in het centrum uit te baten. “We zitten al vier generaties in de sector”, zegt Kristof.

Het was zijn overgrootmoeder die zo’n 110 jaar geleden een klein winkeltje begon in Mechelen-Zuid. “Haar zaak op de hoek van de Dijk- met de Sint-Jan Berchmansstraat was gespecialiseerd in koloniale waren en specerijen”, zegt Kristof.

Zijn grootvader Philippe en zijn vader Jan maakten er een kruidenier van en later in 1977 een superette op de Hombeeksesteenweg. “Ook voorverpakte Amerikaanse producten zoals de waspoeders van Procter & Gamble deden hun intrede. Met de komst van de eerste GB in Mechelen-Noord destijds zette onze familie in op zelfbediening.”

 

 

Dat concept houdt de familie vandaag nog altijd aan, sinds 2006 in een winkel op de Brusselsesteenweg. “Dat lokale karakter vinden we heel belangrijk”, zegt Kristof. Daar wil hij ook het verschil mee maken op de Haverwerf. “Vandaar de bewuste keuze om aan de ingang van onze nieuwe supermarkt een koffiebar van Kaffefabrik”, vertelt de zaakvoerder.

Die Mechelse stadskoffiebranderij heeft hij eind 2018 samen met Wouter Huyghe opgericht. “Je zal hier natuurlijk een kopje koffie kunnen drinken op z’n Italiaans, maar ook ‘kaffe’ kunnen kopen voor thuis.”

“Vis staat centraal, want we zitten vlakbij Vismarkt”

Centraal in de supermarkt zal je een grote koeltoog met verse vis vinden. “We zitten hier tenslotte vlakbij de Vismarkt. Er heeft zelfs spontaan een buurman aangeboden die staat te popelen om de vis voor ons te versnijden. De man heeft ooit een restaurant gehad”, legt Kristof uit. Nieuw voor Spar is een afdeling Enjoy die focust op gezonde lunch. “We bieden er onder meer slaatjes, wraps aan die we vers breiden. Wie zo veel tijd niet heeft, kan er eentje uit de koeling of warmhoudlade kiezen.”

Voor raad en daad kan Kristof nog altijd rekenen op zijn vader Jan. “Als ik vragen heb, kan ik altijd bij hem terecht. Dat is wel fijn. Hij begon in de winkel toen hij zeventien was en ondertussen is hij toch 75. Hij is ook heel enthousiast over de uitbreiding” zegt hij. De opening in het centrum is een nieuwe mijlpaal voor de familie. “Ik moest er niet lang over nadenken. Het is een mooie aanvulling op onze huidige markt. Met een oppervlakte van 1.300 vierkante meter wordt dit een grote buurtsupermarkt.”

 

 

 

 

Om zijn klanten in de nieuwe vestiging te bedienen, zoekt Kristof Merckx overigens volop naar personeel. “We hebben zeker dertig mensen nodig. De sollicitatiegesprekken lopen, maar mensen met interesse voor een job bij ons mogen zich zeker aanmelden. In onze vestiging op de Brusselsesteenweg hebben we een heel goed team. Het zou leuk zijn als we dat ook voor het centrum vinden. Wie in Mechelen woont, kan te voet of met de fiets komen werken”, vertelt de ondernemer.

Alles alles goed loopt, moet Spar Lamot begin november de eerste klanten verwelkomen. De supermarkt op de Haverwerf zal elke dag geopend zijn van 8u tot 20u, op zondag van 8u tot 13u.