De Mechelse horeca Foto: Joren De Weerdt

Mechelse horeca lanceert campagne om nijpend tekort aan personeel aan te pakken

Heel wat horecazaken in Mechelen kampen met een nijpend tekort aan personeel. Zeker nu de zomervakantie begonnen is, zijn ze dringend op zoek naar nieuw bloed. Of je nu een vaste job zoekt als kok of ober, of eerder een bijverdienste als flexi-jobber of student, iedereen is welkom. Om extra werkvolk te vinden, lanceert de sector met steun van de stad de campagne ‘Help de horeca’.

“Het tekort aan personeel is geen exclusief Mechels probleem, maar in onze stad hebben alle zaken samen toch minstens vijftig nieuwe mensen nodig”, vertelt Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen. William Leclef van Het Anker kan daarover meespreken. Hij zoekt vijf nieuwe personeelsleden. “In onze brasserie gaat dat bijvoorbeeld om een chef-kok, een souschef en iemand voor de zaal”, zegt hij.

“We zijn allemaal tevreden dat mensen opnieuw de horeca opzoeken, het leeft terug. Alleen is het als horecaondernemer frustrerend dat je niet 100% dat laatste stapje kan zetten door een tekort aan personeel. Dat is schering en inslag geworden”, vertelt Leclef. Als oorzaak daarvoor wijst hij naar de coronacrisis. “De vijver waarin we kunnen vissen, is sindsdien gekrompen. Horecamensen zochten tijdens de lockdowns andere sectoren op”, zegt William Leclef.

Affiches en bierviltjes

Dat probleem laat zich vandaag nog altijd voelen. De brouwer kaartte het ook aan bij Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie. Om de sector te steunen, zette de stad met steun van handelsorganisatie Mechelen MeeMaken een campagne op poten. “Als het goed gaat met de handel profiteert de horeca daar mee van en vice versa. We hebben een goede verstandhouding en het is evident dat we elkaar ondersteunen”, zegt handelsvoorzitter Geert Milis.

Horecavoorzitter Michiels, die zelf restaurant Cosma uitbaat, hoopt er nieuwe kandidaten warm mee te maken voor de sector. “Misschien zijn er wel klanten die zich geroepen voelen om iets bij te verdienen? Met de zomervakantie voor de deur willen we natuurlijk ook graag jobstudenten aanspreken”, zegt Christian Michiels.

 

Foto: Joren De Weerdt
Foto: Joren De Weerdt

Als geen ander weet hij dat veel mensen in de sector zich met het mooie weer dubbel plooien om klanten op hun wenken te bedienen. “Je kan iemand anderhalve keer inschakelen en zelf voor twee werken, maar voor drie gaat niet. In het centrum was er al een grote horecazaak die haar terras noodgedwongen voor de helft moest sluiten”, legt Michiels uit.

Meer info op website

Samen met zijn collega’s verwacht hij veel van de campagne. “Ik hoop dat veel mensen met een hart voor de horeca zich aanmelden. De sector is op zoek naar vaste medewerkers, flexi-jobbers en jobstudenten”, zegt hij. Via de website Shoppen in Mechelen vinden geïnteresseerden meer informatie over de opties. “Zo kom je te weten hoe interessant het is om als flexi-jobber bij te verdienen”, zegt schepen Greet Geypen.

Onder het statuut van een flexi-job kan je onbeperkt een centje bijverdienen zonder dat je extra belastingen betaalt. Werknemers moeten wel minstens vier vijfde voor een of meerdere andere werkgevers werken dan die van je flexi-job. Ook gepensioneerden kunnen zo hun pensioen aandikken. “Als wij willen dat de horeca in onze stad blijft leven, hebben we extra mensen nodig”, zegt Geypen.

Flexi-jobbers en studenten moeten geen opleiding hebben genoten in de horeca. “De meest horecazaken zijn leerscholen geworden en we zijn gewoon om mensen aan te werven met minder ervaring. Die kunnen ze bij ons opdoen en ze helpen ons de poule te vergroten”, zegt William Leclef.