MECHELEN – Het Hotelrapport 2017 voor Mechelen toont goede resultaten. Mechelse hotels scoorden, met een aandeel van 46,30% van de gerealiseerde kamerovernachtingen in 2017, zeer goed op het vlak van individueel zakentoerisme. Ook in het marktsegment van recreatief toerisme (35%) en de MICE-markt (19%) doet de sector het goed.
Het Hotelrapport bundelt de hotelcijfers in Kunststeden Antwerpen, Brugge, Leuven en Mechelen. Alle 5 samen tellen ze 235 vergunde hotels met een totaal van zo’n 11.588. In Mechelen alleen zijn er 15 hotels, waarvan één tweesterrenhotel, 10 driesterrenhotels en 4 viersterrenhotels. Samen zijn ze goed voor 608 kamers.
“In 2017 kwamen er geen hotels bij, maar we verwachten met Boutique Hotel Heerenpracht en Van der Valk hotel aan het Keerdok wel een verhoging van de capaciteit in 2019”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer. “Die extra capaciteit is nodig met het succes van de MICE-werking, de inspanningen om leisuretoerisme aan te trekken en de activiteiten van Artexis in de Nekkerhal.”
Flinke bezetting
De bruto kamerbezetting in Mechelen blijft bovendien stijgen, met bijna 6 procent ten opzichte van 2016. Zo was in 2017 gemiddeld 69,91% van de kamers ingenomen. Het prijskaartje van die kamers bedroeg gemiddeld 92,93 euro ten opzichte van 93,74 euro in 2016. Hiermee is Mechelen gemiddeld de op één na duurste Kunststad om te overnachten.
Met die cijfers trekken de Mechelse hotels voornamelijk individueel zakentoerisme aan, gevolgd door individueel recreatief toerisme, het MICE-segment en recreatief groepstoerisme.
“Als MICE-bestemming doet onze stad het heel goed met een stijging van 9,5% in 217”, zegt Björn Siffer. “Als je weet dat MICE-toerisme bijna voor één vijfde van de overnachtingen zorgt en weet dat dit in andere Kunststeden maar één tiende of één twintigste is, dan kunnen we zeggen dat de inspanningen van onder meer Congrescentrum Lamot en Meet in Mechelen lonen.”