Foto: VRT

Mechelse onderneemster Gingia is nieuw gezicht in ‘First Dates’

Terug van even weggeweest: First Dates. In een nieuw decor, én met een nieuw gezicht. “Ik werk zelf al jaren in de horeca. Ik voelde me er meteen thuis”, zegt de Mechelse onderneemster Gingia Kaniki Masengo (34).

Barman Bram en zaalpersoneel Leena, Katelen en Ferdy zijn opnieuw op post om de daters te bedienen en zenuwen te bedaren. Ze krijgen versterking van nieuwkomer Gingia. Wellicht denk je: vanwaar ken ik die vrouw? Ga dan bijna twee jaar terug in de tijd. Gingia deed mee aan 1 Jaar Gratis. “Winnen deed ik niet, maar het zette wel één en ander in gang”, zegt ze. “Zo kwamen er vragen om mee te doen in reclamespots en andere promofilmpjes. Ik was net op vakantie in Congo toen via Messenger een bericht binnenliep. Iemand van productiehuis Warner vroeg of ik op gesprek wou komen voor een casting. Ze zochten naar geschikte mensen uit de horecawereld. Ik schrok wel dat ze mij op het oog hadden voor First Dates, maar kijk… het was tof.”

Had ze daarvoor tijd? Gingia is druk bezig in de horeca. “Ik kan altijd terugvallen op mijn man en mama of medewerkers. Pittig, maar alles werd op korte tijd ingeblikt. Doe ik voor de camera exact hetzelfde als in mijn eigen zaak? Uiteraard. We maken een tv-programma, maar het was ook hard werken. We draaiden een echte shift. Buiten de daters waren er ook mensen die echt kwamen eten en dus bediend werden.”Tussen de bediening praatte Gingia met de daters. “Je voelt automatisch aan als een date stroef verloopt. Met een interventie probeer je dan de situatie te ontmijnen.”

Nieuwkomer

De First Dates-bende had er al drie seizoenen opzitten. “Als nieuwkomer moet je daarin je plek zoeken. Maar dat lukte. De sfeer is ook gemoedelijker en minder formeel. Voorheen was de set ingericht als restaurant, nu meer als bistro. Gastheer Patrick, de man met baard die de gasten ontving, is er niet meer bij. We nemen om beurten die welkomstgesprekjes voor onze rekening.”

 

Gingia is een vrouw die altijd al een passie voor horeca had. “Als rasechte Mechelse deed ik overal studentenjobs. Een viertal jaar geleden startte ik met mijn moeder Gerda bistro Mona op de Lierbaan in Putte. Al vrij snel kwamen de lockdowns op ons pad, wat de uitbating een uitdaging maakte. Toch begonnen we vreemd genoeg na te denken over een tweede zaak. Omdat we merkten dat er veel takeaway werd gedaan en het concept dat we voor ogen hadden zich daartoe perfect leende. In het najaar van 2021 opende Kizuri in de Vleeshalle in Mechelen. Terwijl Mona een zaak is waar ontbijt, lunch en aperitief werd aangeboden, kon je bij Kizuri terecht voor de Afrikaanse keuken.”

Catering

Kizuri in de Vleeshalle werd onlangs gestopt. “’Omdat de combinatie van twee zaken én twee kinderen heftig werd. We staken het concept vanaf deze zomer in een cateringjasje voor feesten, festivals en events. Maar ik ben iemand met veel ambitie. Vermoedelijk komen er nog wel nieuwe avonturen op mijn pad. We spartelden goed door de coronacrisis, dat gaf vertrouwen in ons ondernemerschap.”

Stiekem is Gingia, die een Congolese papa heeft, blij dat ze zelf niet meer hoeft te daten. “Ik ben bijna twaalf jaar samen met mijn man, waarvan zeven jaar getrouwd. We hebben een dochter van tien en een zoon van zes. Tegenwoordig daten veel mensen online, maar ik heb mijn man leren kennen op de parking van een discotheek. Het was kerstavond 2010. Door de sneeuw was het moeilijk stappen. Plots hoor ik iemand zeggen: gaat het of moet ik je helpen? En dat was de start van een mooi liefdesverhaal.”

Gingia gaat ook zelf naar First Dates kijken. “Onder meer omdat de opnames al van een jaar geleden zijn”, zegt ze. “Veel fijne momenten ben ik wellicht al vergeten. Ik ga dus zelf ook weer een beetje aangenaam verrast worden.”