Wattland Foto: Cores Development

Mechelse projectontwikkelaar bouwt woonwijk voor 195 gezinnen die zonder gas zullen verwarmen

MECHELEN - Een projectontwikkelaar dient in het voorjaar van 2023 een bouwaanvraag in voor de realisatie van Wattland in Mechelen. De 195 gezinnen in de nieuwe woonwijk op de Keerdoksite verwarmen hun woningen zonder gas. 70% van de site tussen parking Keerdok en het kantoorgebouw van Fluvius krijgt ook een groene invulling met wetlands.

De gemeenteraad heeft maandagavond de nieuwe rooilijn en de aanleg van wegen in Wattland goedgekeurd. Op de voormalige site van netbeheerder Fluvius realiseert Cores Development een duurzame woonwijk met zo’n 195 appartementen en woningen. Alle woningen zijn er volledig gasloos: ze worden geothermisch gekoeld en gewarmd of ze krijgen een eigen warmtepomp.

“We leggen wetlands aan, een speciale groene zone die groter is dan een voetbalveld, zodat water op een natuurlijke manier kan infiltreren”, vertelt Sophie Deprez, CCO van Cores Development. Een groot verschil met de huidige situatie: vandaag is de site zo goed als volledig verhard, terwijl de ontwikkelaar maar 30% van de site zal bebouwen.

Bestaande bomen blijven waar mogelijk behouden en de Cores Development engageert zich om tientallen nieuwe aan te planten. Een wandelpad en spelelementen zoals speelstapstenen moeten de nieuwe woonwijk een thuis maken voor jong en oud(er).

Nieuwe hotspot

Wattland maakt deel uit van de veel grotere ontwikkeling rond het Keerdok die volgend jaar op kruissnelheid komt. “De mix van verschillende functies maakt van dit stadsdeel de nieuwe hotspot van Mechelen. Wij willen hier de groei van onze stad op een duurzame en kwalitatieve manier opvangen”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

Nu de gemeenteraad het licht op groen heeft gezet voor de nieuwe rooilijn en het dossier voor de wegen is de aanleg van een nieuw publiek domein mogelijk: wegen en fietspaden, maar ook pleintjes en groenzones. Lanschapsbureau OKRA/ARA maakte het ontwerp. Eind dit jaar spreekt het stadsbestuur zich nog uit over de verkavelingsvergunning zelf.

 

 

Zodra Cores Development over een vergunning beschikt wil de Antwerpse bouwpromotor Wattland de komende jaren ontwikkelen. Architectenbureau HUB is aangesteld om de woonwijk te ontwerpen. Het werkt samen Bontinck A&A en het Mechelse dmvA. De grootste appartementen komen aan de zuidzijde in drie gebouwen, met uitzicht op het water. Ten noorden van de Antonia Wolversstraat, ook de nieuwe ontsluitingsweg voor parking Keerdok, komt een mix van compacte en ruime appartementen en gezinswoningen met eigen tuinterras.

Meer vraag naar kwalitatieve woningen

“De voorbije jaren is de vraag naar kwalitatieve woningen in Mechelen heel fel gestegen. Met Wattland bieden we een antwoord op die grote vraag. De woonwijk ligt geweldig aan het water, is erg vlot bereikbaar vanaf de E19 en ligt op wandelafstand van het nieuwe shoppingcenter Malinas en de binnenstad. Het wordt een klein dorp in de stad”, vertelt Sophie Deprez.

De naam Wattland is niet toevallig gekozen en bestaat uit twee delen. “Ze verbinden de geschiedenis en de toekomst met elkaar. Het eerste deel verwijst naar de historiek van de site met Fluvius als vorige eigenaar. Het tweede deel doelt op het zuidelijke deel van de wijk dat wordt ingericht als wetlands”, legt Deprez uit.

Als alles volgens plant loopt, dient Cores Development in het eerste kwartaal van 2023 een aanvraag in voor een omgevingsvergunning. De projectontwikkelaar wil dan ook de buurt informeren.