Bistro Balcon eigenaars Sterrenchef Ken Verschueren en zijn echtgenote Jenny Callens in hun kleurrijke zaak. “We hebben gekozen voor een jong, verrassend interieur.” Foto: Leen Van de Sande

Mechelse sterrenchef opent mediterraanse bistro Balcón

In de Mechelse Borzestraat is bistro Balcón geopend, de nieuwe zaak van sterrenchef Ken Verschueren en zijn echtgenote Jenny Callens. Je kan er eten in een ontspannen sfeer, met een mediterrane keuken en regionale smaken uit het zuiden als rode draad. “We willen een heel toegankelijk concept zijn, met gerechten die wij ook graag op vakantie eten”, klinkt het.

Ken Verschueren en Jenny Callens zijn met hun restaurant Tinèlle sinds de zomer van 2019 een uithangbord van de Mechelse gastronomie, wat in de verf werd gezet door de Michelinster die Verschueren in mei 2022 ontving. Daarnaast baten ze ook nog bar Barbib uit in ‘Het Predikheren’. Nu opent het koppel een derde zaak: een mediterraanse bistro in de Borzestraat, waar vroeger restaurant Magma gevestigd was. “Dit is geen tweede Tinèlle. Hier zetten we geen kreeft of tarbot op de kaart. We kiezen wel voor hapjes en kleine gerechten die wij ook graag op vakantie eten. Onze favoriete producten en ontdekkingen staan hier op de kaart”, zegt chef Ken Verschueren.

Exact een jaar geleden zetten de twee hun handtekening voor het nieuwe project. Sindsdien is het pand onherkenbaar veranderd. “We waren meteen verliefd op deze plek, maar het miste voor ons een beetje gezelligheid. Daar hebben we hard aan gewerkt. Vanaf dat het goed weer wordt, dan gaan we voor de gevel ook nog een groot terras met 48 plaatsen zetten”, zegt de chef.

Bloemstuk

Als je binnenstapt, ruik je op de achtergrond de aangename geur van de grote Napolitaanse houtoven. Qua interieur vallen de warme oranje en roze muren op, de op maat gemaakte knusse zetels, de blauwe lange tafel en natuurlijk ook het grote bloemstuk dat aan het plafond hangt. “Voor het interieur hebben we samengewerkt met Raf Verwimp uit Lier, die ook het bloemstuk heeft ontworpen. We hebben gekozen voor een jong, verrassend interieur”, zegt Ken Verschueren.

Het motto van Balcón is ‘Wicked food and groovy wines’. “Daarmee willen we benadrukken dat onze gerechten out of the box en een beetje ondeugend zijn. Ze hebben een randje en zijn een tikkeltje stout. Voor onze wijnen gaan we ook voor eerder speels en verrassend. Wie heeft ooit gezegd dat lekker eten stijf moet zijn? Die insteek vinden we heel belangrijk”, zegt de chef.

“Onze gerechten zijn out of the box en een beetje ondeugend. Ze hebben een randje en zijn een tikkeltje stout. Voor onze wijnen gaan we ook voor eerder speels en verrassend”

Ken Verschueren, Balcón

“De bedoeling is dat we onze gasten echt meenemen in ons mediterraans verhaal, dat ze zich bij wijze van spreken even aan een zonovergoten kust kunnen wanen en in vakantiesfeer komen. Vanaf het moment dat iemand hier binnenwandelt, moet het ongedwongen en rustig aanvoelen. We willen bewust ook een heel toegankelijk concept zijn voor elke gelegenheid, of het nu gaat om een business lunch, een romantisch diner of een hapje na een dagje shoppen. Iedereen maakt het zo uitgebreid als je zelf wil. De zaak is ook doorlopend open van de middag tot ’s avonds. Er zullen ook altijd tafeltjes beschikbaar zijn voor spontane walk-ins”, vult Jenny aan.

Inspiratie

Voor de gerechten haalde de chef de inspiratie uit de brede mediterraanse regio, van Zuid-Frankrijk tot Italië en van Marokko tot Libanon. “We serveren hier kleine bites die de smaakpapillen triggeren en leuke kleine gerechten. Denk bijvoorbeeld aan Turkse pizza, calamaratapasta uit de houtoven, geroosterde zeebaars, stoofpotje van asperges, enzovoort”, overloopt hij.

“Vanwaar nog deze tweede zaak? Dat vraagt iedereen. Ik ben 45 jaar en wilde absoluut nog iets als dit doen, buiten mijn comfortzone. Ik heb alles uitgewerkt en op receptuur gezet, maar ik zal natuurlijk gewoon in Tinèlle aanwezig blijven. Ik heb hier een ijzersterke ploeg die de recepten zeer goed uitvoert”, zegt Ken Verschueren.

De naam Balcón verwijst trouwens gewoon naar het balkon in de zaak. Mét een accent op de ‘o’ om er een mediterrane toets aan te geven.