Nieuws Mechelen Mechelse winkelkern scoort goed op vlak van leegstand

Mechelse winkelkern scoort goed op vlak van leegstand

Mechelse winkelkern scoort goed op vlak van leegstand

MECHELEN – Op het gebied van de leegstand van winkelpanden in de stadskernen kan Mechelen een goed rapport voorleggen. Met 9,9 % leegstaande panden in het kernwinkelgebied, behoort Mechelen tot de beste van de klas en moet het enkel Brugge voorlaten.

Waar in andere steden de leegstand grotere vormen aanneemt, kan Mechelen goede cijfers voorleggen volgens Locatus. De leegstand in het Mechels kernwinkelgebied ligt met 9,9 %, ver onder het Vlaams gemiddelde van 15,2 %. Van alle Vlaamse centrumsteden moet Mechelen enkel nog Brugge laten voorgaan.“We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het kernwinkelgebied. Dat werpt zijn vruchten af. Zo werd het openbaar domein op verschillende plaatsen kwalitatief heraangelegd. Ook werd er hard gewerkt aan de beleving in de binnenstad en is er de nauwe samenwerking met handelaarsorganisatie Mechelen MeeMaken”, klinkt het bij Economieschepen Greet Geypen.Van de 648 winkelpanden die Mechelen telt, staan er 64 leeg waarvan er heel wat zijn die momenteel worden verbouwd en al een concrete bestemming hebben. “Dit cijfer behelst alle panden die niet actief worden ingevuld. Zo worden ook de winkelpanden opgenomen in de leegstandscijfers waar verbouwingen worden uitgevoerd, met het oog op een nieuwe opening. Dit zijn er momenteel nogal wat”, aldus Greet Geypen.In de cijfers van Locatus scoort Mechelen ook goed wat betreft leegstaande winkelvloeroppervlakte. Met 9,4 % scoort Mechelen ook hier duidelijk beter dan het gemiddelde van 14,9 % en moet het ook hier enkel Brugge voor laten gaan.“Naast de investeringen in het openbaar domein, zetten we ook sterk in op het aantrekken van nieuwe ondernemingen. Bovendien hebben we ook maatregelen genomen om leegstand tegen te gaan. Dat zijn drie belangrijke pijlers die ongetwijfeld mee hun invloed gehad hebben op dit mooie resultaat”, besluit schepen Geypen.

Kernwinkelgebied % leegstaande panden  % leegstaande  vloeropp. 
Mechelen 9,9%  9,4%
Leuven 13,2% 11,6%
Brugge 7,5% 6,2%
Kortrijk 15,5% 18,7%
Roeselare 15,1% 13,4%
Hasselt 20,1% 21,1%
Gent 12,5% 10,4%
Antwerpen 17,7% 14,8%
Aalst 17,5% 16,6%
Genk 20,5% 17,9%
Oostende 11,8% 10,3%
St-Niklaas 18,7% 24,0%
Turnhout 18,4% 18,7%

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.