CityHub Ecokoeriers v.l.n.r. Stefan Bottu, VIL - schepen Vicky Vanmarcke, de ECOkoerier chauffeurs met zaakvoerders Veerle De Wael en Inneke Vos van IV-ENT

Mechelse winkels krijgen leveringen via innovatieve microhub

MECHELEN - Stad Mechelen en VIL (Vlaams Instituut Logistiek) starten vanaf vandaag een proefproject met de ECOkoeriers. Het project test het principe van een mobiele microhub uit. De bedoeling is dat de ECOkoeriers vanuit een magazijn aan de rand van de stad met één volgeladen elektrische bestelwagen de stad inrijden. Die bestelwagen fungeert als microhub vanop een parkeerplaats in het centrum.  De finale leveringen vinden hun weg naar de handelaars per elektrische cargofiets.

Als stadsbestuur hebben we de ambitie om tegen 2030 naar zero-emissie stadsbelevering te gaan. Zo ondertekenden we als eerste stad in België het convenant duurzame stadslogistiek waarin dit project ook kadert. Een project dat ten goede komt aan de leefkwaliteit van onze stad, alsook efficiënte beleveringen garandeert aan Mechelse handelaars”, zegt mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.

ECOkoeriers
Het proefproject gebeurt in samenwerking met de ECOkoeriers Mechelen. Zij zijn reeds gestart met leveringen vanuit de CityHub ODTH naar verschillende handelaars in de binnenstad om een 0-meting in kaart te brengen. Deze gegevens brengen alle last mile leveringen in kaart en geven informatie over hoe leveringspatronen nog beter te stroomlijnen. “We kregen reeds vragen van handelaars om meer en grotere pakketten vanuit onze CityHub ODTH naar de binnenstad te brengen, zoals bijvoorbeeld meubilair.  De elektrische cargofiets is beperkt in volume, maar met de elektrische bestelwagen als microhub kortbij kunnen we dit wel in 2 of 3 keer uitleveren zonder tijdverlies”, vertelt Inneke Vos van ECOkoeriers Mechelen.

Een betaalbare en duurzame oplossing
VIL zet al meerdere jaren in op duurzame toeleveringen met een bijzondere aandacht voor stadslogistiek. Binnen het project onderzoekt VIL allerhande innovatieve manieren om steden duurzaam te bevoorraden. Na Gent is Stad Mechelen aan de beurt waarin het microhubconcept voor een periode van 3 maand intensief getest zal worden met de lokale handelaars.  “Met het project willen we aantonen dat het consolideren van goederenstromen in en uit de stad in de toekomst een betaalbaar alternatief is dat de verschillende stakeholders ten goede komt én onze samenleving duurzamer maakt”, zegt Stefan Bottu, projectleider bij VIL.