Telenet van de beurs Foto: BELGA/BELPRESS

Meerderheidsaandeelhouder Liberty Global wil Telenet van de beurs halen voor bijna 930 miljoen euro: aandeel 40 procent omhoog

MECHELEN - Liberty Global, de huidige meerderheidsaandeelhouder van Telenet, wil het telecombedrijf van de beurs halen. Een gepland bod van 22 euro per aandeel – in totaal goed voor zo’n 930 miljoen euro – heeft de unanieme steun van de raad van bestuur, zegt het bedrijf.

Het Amerikaanse Liberty Global heeft nu al 59,18 procent van de aandelen van Telenet in bezit, en lanceert dus een bod op de aandelen die het nog niet in handen heeft, zodat het Telenet van de beurs kan halen. Het gaat om een bod in cash van 22 euro, 59 procent meer dan de slotkoers van woensdag.

“We menen dat een bod van 22 euro per aandeel een mooie opportuniteit biedt voor Telenet-aandeelhouders om hun investering te gelde te maken met een aantrekkelijke bonus”, zegt Liberty Global-CEO Mike Fries. “We zijn trots over hoe Telenet in de jongste jaren is geëvolueerd, en we zetten ons helemaal in voor België en alle stakeholders van het bedrijf.”

De handel in het aandeel van Telenet werd donderdag geschorst na een plotse koersopstoot van 10 procent en hoge handelvolumes. De beurstoezichthouder FSMA onderzoekt de zaak.

Onzekerheid

Het aandeel van Telenet zakte het voorbije jaar fors in waarde – een jaar geleden schommelde de koers nog rond 30 euro. Er hangt dan ook onzekerheid rond het bedrijf. Telenet slaagde er niet in om de Waalse operator VOO in te lijven, er start binnenkort een vierde mobiele operator in België, en een samenwerking om glasvezel uit te rollen met netbeheerder Fluvius wacht nog op groen licht van de autoriteiten.

Het is al de tweede poging van de Amerikanen om Telenet volledig in te lijven. In 2012 mislukte een bod van 35 euro per aandeel. Enkele grote aandeelhouders en de onafhankelijke bestuurders vonden het bod toen te laag, waarna ook veel kleine beleggers niet intekenden. Uiteindelijk slaagde Liberty er toen maar in zijn belang met 8 procent op te trekken.

40 procent omhoog

Toen de handel in het aandeel van Telenet na de bekendmaking van het overnamebod hervat werd, schoot de koers van Telenet 40 procent hoger, tot 21,24 euro.