Met zware investering bij PTS Mechelen speelt provincie in op arbeidsmarkt

MECHELEN - De provincie Antwerpen heeft zo’n half miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van didactische leermiddelen voor de inrichting van het nieuwe STEM-gebouw in PTS Mechelen. Daarmee speelt ze in op de nood die er op de arbeidsmarkt is aan goed technisch geschoold personeel. Zondag zet de Mechelse school de deuren open.

De provinciale scholen zetten sterk in op STEM-onderwijs met de focus op onder andere wetenschap en technologie. De investeringen in PTS Mechelen, de provinciale secundaire school op de Antwerpsesteenweg, kwamen er voor de opleidingen technologische wetenschappen en elektrotechnieken.

“Beide disciplines zijn enorm belangrijk voor onze provincie Technologie wordt steeds complexer en ontwikkelt zich aan een hoog tempo. Daarom is er een uitgesproken vraag op de arbeidsmarkt naar goed geschoolde profielen met kennis en vaardigheden binnen deze disciplines”, zegt Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor Onderwijs.

Op eigen tempo

De nieuwe uitrusting kocht de provincie aan bij de Duitse fabrikant Lucas-Nülle, wereldwijd marktleider in didactische leermiddelen voor de technische sector. Zijn systeem combineert e-learning met oefeningen in de praktijk. Via apparatuur, die de school bewaart in koffers, worden de leerlingen stap voor stap geïntroduceerd in de leerstof. Daarna kunnen ze op eigen tempo hun kennis verbreden en uitdiepen. Het absolute sluitstuk is een schaalmodel van een transportband waarop leerlingen leren onderdelen te programmeren.

 

De didactische leermiddelen komen van een Duitse fabrikant, wereldwijd marktleider. — © Provincie Antwerpen

Dat zulke investeringen broodnodig zijn, bevestigt ook de schooldirectie. ”Bedrijven vertellen ons dat de zoektocht naar goed geschoold technisch personeel alsmaar moeilijker wordt. Volgens een onderzoek van de VDAB zijn meer dan de helft van de vacatures in de top tien van de knelpuntberoepen technische jobs”, vertelt directeur Kim Vervenne.

De provincie hoopt er jongeren en ouders ook mee te overtuigen om te kiezen voor een technische opleiding. “Er zijn nog teveel mensen die vasthouden aan de vooroordelen rond ASO, TSO en BSO”, stelt Luk Lemmens.

“Veel uiteenlopende jobs”

Jongeren die op de school afstuderen, hebben de jobs alleszins voor het uitkiezen. “Ze kunnen aan de slag in een wereld met veel uiteenlopende jobs. Door leerlingen op individuele basis door de trainingsprogramma’s te loodsen, stomen we leerlingen klaar voor onze Vlaamse bedrijven die sterk investeren in technologische processen en apparatuur”, zegt Vervenne.

Dankzij de investering is PTS Mechelen ook klaar voor de modernisering van de derde graad die het op het programma staat vanaf het schooljaar 2023-2024. “Een nieuwe richting mechatronica, een theoretisch-technische studierichting die elektriciteit, elektronica en mechanica combineert, behoort alvast tot de mogelijkheden.”

PTS Mechelen op de Antwerpsesteenweg 145 zet zondag 8 mei de deuren open van 10 tot 17u.

www.ptsmechelen.be