Enkele private aandeelhouders van het eerste uur van de nv Flagey, het cultuurhuis met rijke geschiedenis in Brussel, zijn op zoek gegaan naar een koper voor hun aandelen. Onder andere Michel Moortgat, ceo van brouwerij Duvel Moortgat uit Breendonk, heeft een bod uitgebracht. Tegen eind maart moeten de aandeelhouders duidelijk maken of ze verkopen of aan boord blijven.
Volgens de Franstalige krant Le Soir hebben Michel Moortgat van Duvel Moortgat en Hubert Bonnet uit de familie van Forges de Clabecq een bod van 25 miljoen euro neergelegd. Michel Moortgat: “We zijn sinds de redding twintig jaar geleden allebei aandeelhouder. Zoveel jaar later beschouwt de meerderheid van de aandeelhouders zijn taak als volbracht. Het is de bedoeling met ons bod de meerderheid in handen te krijgen. De inbreng van de overheden kan voor ons behouden blijven.” De nv, momenteel 47 miljoen euro waard, bestaat voor 83 procent uit aandelen van de dertig investeerders. De resterende aandelen zitten bij investeringsmaatschappijen van het Brussels Gewest (GOMB) en Vlaanderen (PMV).
Sinds de jaren 30 vervult het gebouw een cruciale rol in de ontwikkeling van radio, muziek en televisie. Eerst gebeurde dat als locatie van het Nationaal Instituut voor Radio-omroep en later als cultuurhuis en ruimte voor kantoren. Jean-François Cats, voorzitter van de vzw Flagey: “Onze zorg is niet wie de nieuwe aandeelhouders worden. We willen dat de culturele werking van de vzw Flagey onveranderd en duurzaam is.” Duvel Moortgat, hoofdhuurder van café Belga en restaurant Variété, heeft geen plannen om de horecafunctie uit te breiden.
De wortels van brouwerij Duvel Moortgat gaan terug tot 1871, toen Jan-Leonard Moortgat en zijn vrouw Maria De Block de bedrijvigheid van het brouwen startten. Vandaag zet de vierde generatie de activiteiten verder. Duvel Moortgat staat in voor de productie van Duvel, Vedette, Maredsous, LaChouffe, De Koninck, Liefmans, Ommegang, Boulevar, Firestone Walker, Bel Pils, Bernard en Brouwerij ’t IJ.