Minister-president Bourgeois stagiair bij BroodNodig

shop1

Tijdens de derde week van november wordt wereldwijd campagne gevoerd om het ondernemerschap te promoten, en hierdoor geïnspireerd riep Unizo de derde vrijdag van november uit tot Dag van de Ondernemer. Om hun respect te tonen voor ondernemers liepen toppolitici en tenoren van Unizo vandaag mee als stagiair in een aantal ondernemingen.

De ambachtelijke bakkerij BroodNodig uit Hofstade, die een tiental zelfbedieningswinkels bevoorraadt in het Mechelse, kreeg zelfs twee keer hoog bezoek vanmorgen: zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois als Unizo-topman Karel Van Eetvelt kwamen langs. "Maandag werden we verwittigd dat de minister-president bij ons zou langskomen", vertelt Lutgart Lyen, die samen met haar man Marc Van Eeckhout het kloppend hart vormt van BroodNodig. "We vonden het geweldig, en we wilden graag ons verhaal vertellen om andere ondernemers te inspireren. Ondernemers mogen wel eens op een positieve manier in de kijker worden gezet. Wij vormen het weefsel van de maatschappij, en dat wordt al te vaak vergeten."

bourgeois1Geert Bourgeois arriveerde rond kwart voor zeven in de bakkerij. Normaal gezien is het bakken dan al afgerond, maar ter ere van het bezoek werd de dagelijkse routine wat aangepast. "Net als bij gewone stagiairs hebben we de minister-president zo veel mogelijk alle facetten van ons bedrijf getoond en hem dan een taak gegeven die niet de moeilijkste is: het vullen van de broodautomaten. Dat gebeurde samen met Ibrahim, één van onze medewerkers, en dat verliep heel tof en af en toe met een humoristische noot. Geert Bourgeois vulde mee onze broodshop in Hofstade, dicht bij de bakkerij en één van de grootste shops, maar hij stond toch propvol pers en cameramensen."

Er was ook tijd voor een kort persoonlijk gesprek tussen de zaakvoerders en Bourgeois. "We wilden hem toch zeggen dat we veel verwachten van de nieuwe legislatuur. Het is belangrijk dat ondernemingen meer zuurstof krijgen, doordat ze bijvoorbeeld opnieuw bij banken terecht kunnen voor kapitaal. Het is voor ons ook van groot belang dat ambachtelijke bedrijven kunnen blijven bestaan, zij het op een moderne manier en met respect voor de regelgevingen, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne, die haalbaar moeten blijven."

Unizo-topman Karel Van Eetvelt bracht eveneens zo'n drie kwartier door bij BroodNodig. "Hij heeft samen met ons alle shops bekeken via ons camerasysteem op de schermen in ons kantoor. We hebben hem de technologie uitgelegd en uiteengezet hoe we onze prognoses maken voor de inhoud van de automaten. Dat hangt onder meer af van het weer, van eventuele events in de buurt, van vakantie van collega's... We bakken niet zomaar brood, er zit een hele strategie achter. We hebben Karel Van Eetvelt ook uitgelegd met welke technologische ontwikkelingen we bezig zijn."

Want BroodNodig heeft al een zeer hedendaags concept, maar wil nog verder innoveren. "Dat kan echter niet zonder financiële steun. We hebben er dan ook voor gepleit dat het aanvragen van subsidies zou worden vereenvoudigd. We werken aan een elektronische klantenkaart zodat onze klanten in de shops geen munten meer nodig hebben en onze droom is een app waarmee de klant de voorraad van de shops kan checken en zien waar zijn favoriete speltbrood nog ter beschikking is. Zo kunnen we nutteloze verplaatsingen van de klanten vermijden. Dat vond Geert Bourgeois een geweldig idee. We hopen binnen het jaar een eerste test te kunnen uitvoeren en het systeem te implementeren in één shop. Afhankelijk van de subsidies kunnen we het dan verder uitbouwen." Het bedrijf groeit intussen ook verder. "Drie jaar geleden zijn Marc en ik samen begonnen, en nu hebben we al 5,5 medewerkers. Binnenkort openen we onze elfde broodshop in Koningslo. Onze bakkerij in Hofstade heeft voldoende capaciteit om vijftien broodshops te bevoorraden. Na een periode van consolidatie en optimalisatie kunnen we misschien denken aan een tweede bakkerij in een andere regio, die dan weer een nieuwe reeks zelfbedieningsshops van brood kan voorzien."