Zuhal Demir

Minister Zuhal Demir opent nieuwe kistenwasserij BelOrta

SINT-KATELIJNE-WAVER – Op de site van groenten- en fruitveiling BelOrta, opende minister van Omgeving Zuhal Demir een gloednieuwe kistenwasserij. Het moet een van de pijlers worden in het duurzaamheidsbeleid van BelOrta.

Sinds de oprichting van BelOrta staat duurzame ontwikkeling centraal in het waardenkader. Concreet vertaalt dit zich in 5 strategische thema’s : maatschappelijk engagement, welzijn van werknemers, producentgerichte acties, energie, omgeving en infrastructuur en innovatie en procesverbetering.

Besparing
De uitbouw van een gloednieuwe kistenwasserij speelt een hele belangrijke rol op het vlak van dat duurzaamheidsbeleid. In de kistenwasserij worden plastic kisten gewassen om ze klaar te maken voor hergebruik. Hierbij wordt zo veel mogelijk aandacht besteed aan duurzaam omspringen met water. Een zorgvuldig uitgekiend proces zorgt voor spaarzaam watergebruik. Dat resulteert in een daling van 15 à 20% in waterverbruik per gewassen kist. Dat zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van ongeveer 50.000 m3. Regenwater staat in voor 20% van de totale jaarlijkse waterconsumptie. Door te wassen op een lagere temperatuur wordt ook een gevoelige verlaging van de CO2-uitstoot gerealiseerd. In deze wasserij zullen jaarlijks zo’n 90 miljoen kisten gewassen worden.

Klapkisten vervangen starre kisten
Dit najaar start BelOrta met de vervanging van de gekende blauwe starre kisten naar groene klapkisten. Door het gebruik van dichtklapbare kisten kan het transport van lege verpakkingen gevoelig verminderd worden.

“De Vlaamse industrie is een onmisbare schakel in de strijd tegen de klimaatverandering en de droogteproblematiek. Als bevoegd minister van Omgeving ben ik verheugd om vast te stellen dat BelOrta resoluut het voortouw neemt en in de praktijk uitvoert waar ik in Vlaanderen met het beleid naartoe wil. Spaarzamer met water omgaan, meer regenwater hergebruiken en minder CO2 uitstoten”, zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens de opening.

BelOrta en Euro Pool System bundelen de krachten
BelOrta is – via haar hechte samenwerking met Euro Pool System – een drijvende kracht achter de standaardisering van kisten doorheen gans Europa, waarbij circulariteit centraal staat.
Euro Pool System (divisie van Euro Pool Group) is sinds haar start in 1992 dé circulaire oplossing voor de efficiënte distributie van verse producten. Met herbruikbare en recycleerbare kratten hebben zij de standaard gezet voor het verpakken, vervoeren en uitstallen van fruit, groenten, vlees, vis en brood doorheen heel Europa.
Het bedrijf is in 25 jaar uitgegroeid tot een van de grootste logistieke dienstverleners voor herbruikbare standaardverpakkingen in Europa.

Enkele cijfers
Een vrachtwagen klapkisten vervangt 5,4 vrachtwagens starre kisten. Dat betekent 60.000 vrachtwagens per jaar minder op de Belgische wegen. Dit zorgt voor een jaarlijkse uitstootreductie van 1.080 ton CO2.
Volumereductie van 86% dankzij optimalisatie stapelbaarheid.
Kistenwasserij heeft wascapaciteit van 12.000 kisten per uur (65 miljoen klapkisten per jaar). Daling van 15 à 20% in waterverbruik per gewassen zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van ca. 50.000 m3. Regenwater staat in voor 20% van de totale jaarlijkse waterconsumptie. Reductie wastemperatuur van 60 °C naar 45 °C zorgt voor een jaarlijkse uitstootreductie van 8.060 ton CO2.