Nieuws Mechelen Ministers huldigen AZ Sint-Maarten in

Ministers huldigen AZ Sint-Maarten in

Ministers huldigen AZ Sint-Maarten in

MECHELEN – In aanwezigheid van ministers Jo Vandeurzen en Maggie De Block is het hypermoderne ziekenhuis AZ Sint-Maarten officieel ingehuldigd. “Met deze realisatie creëert AZ Sint-Maarten een wissel op de toekomst met innovatieve, kwaliteitsvolle en veilige gezondheidszorg in de brede regio Mechelen”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens. Het nieuwe ziekenhuis kreeg tijdens het opendeurweekend 10.500 bezoekers over de vloer.

10.500 bezoekers tijdens opendeurweekend.

Het nieuwe ziekenhuis langs de R6 in Mechelen omvat 654 hospitalisatiebedden, 96 plaatsen daghospitalisatie en een sterk uitgebouwde raadplegingsactiviteit, de zogenaamde polikliniek. Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten: “De nieuwbouw was een unieke gelegenheid om de ziekenhuiswerking te herorganiseren en de infrastructuur zo goed mogelijk af te stemmen op actuele evoluties, namelijk de toename van medisch-technische mogelijkheden, nog meer specialismen, de vergrijzing en verkorting van de opnameduur.”

Innovatieve vernieuwingsoperatie

AZ Sint-Maarten stak een extra tandje bij met 12 miljoen euro hightech investeringen die bijdragen tot het innovatieve karakter van het ziekenhuis. Het digitale operatiekwartier spreekt tot de verbeelding. De dienst radiotherapie beschikt over twee lineaire versnellers van de laatste generatie. Ook de medicatiedistributie zal een pak efficiënter en veiliger verlopen dankzij o.a. robotisering.

“Maar we zijn niet alleen innovatief inzake techniek”, vult hoofdarts Birger Jespers aan. “We hebben ook veel aandacht besteed aan comfort, privacy, ergonomie, milieu en veiligheid. De vele glaspartijen bieden een bijna continu contact met de buitenwereld. Per type patiënt werd dan ook een ander type van kamer uitgewerkt met alle moderne comfort.”

Centrale zorgboulevard

De circulatiestromen van de verschillende gebruikers (patiënten, bezoekers, medewerkers, logistiek, leveranciers) werden in kaart gebracht en vervolgens vertaald in een slimme indeling. Jan Ennekens: “De zorgboulevard, toegankelijk via de hoofdingang, vormt de kern van het ziekenhuis. Van hieruit zijn alle diensten vlot toegankelijk dankzij een duidelijke signalisatie.”

Diensten die vaak met elkaar te maken hebben, liggen ook naast, boven of onder elkaar. “Zo sluit spoedgevallen aan op medische beeldvorming. Medische beeldvorming maakt op zijn beurt deel uit van het poliklinisch gebeuren. Het chirurgisch dagziekenhuis sluit aan bij het operatiekwartier en de endoscopie-eenheid om ook hier de patiëntenstroom vlot te laten verlopen.”

Het AZ Sint-Maarten is het resultaat van de fusie tussen AZ Sint-Jozef in Mechelen, AZ Sint-Norbertus in Duffel en het Dodoensziekenhuis in Mechelen. Vanaf 1 december zal ook de huisartsenwachtpost er actief worden. AZ Sint-Maarten is onderdeel van Emmaüs-groep, die gezondheids- en welzijnszorg aanbiedt via 24 voorzieningen in de provincie Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.