Mitiska bouwt winkelpark in Mechelen

MECHELEN - Vastgoedontwikkelaar gaat in Mechelen een winkelpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels. Een convenant moet garanderen dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de kleinhandel in de binnenstad.

De Mechelse gemeenteraad heeft dinsdagavond het ontwerp-RUP voor de ontwikkeling van Mechelen-Noord IV goedgekeurd. Dat maakt de weg vrij voor het winkelproject in de lus van de N16 naar de R6 in Mechelen-Noord. Om het gebied te ontsluiten, worden een nieuwe parallelweg en een nieuw kruispunt op de N16 aangelegd.

Het project is onderdeel van een groter herontwikkelingsplan waardoor negen bestaande winkels moeten verhuizen van de Guido Gezellelaan en het Rode Kruisplein. Zij krijgen een locatie in het nieuwe project: JBC, Vandenborre, Pro Duo, Leen Bakker, Blokker, AS Adventure en Babydump. Ook Decathlon en een supermarktketen hebben interesse. De winkels op de voormalige Carrefoursite vlakbij komen eveneens in aanmerking, maar zij worden niet verplicht om te verhuizen.

Kleding en schoenen verboden

De stad Mechelen en projectontwikkelaar Mitiska hebben voor dit project een vernieuwd handelsvestigingsconvenant gesloten. Dat moet ervoor zorgen dat de handelsactiviteit in de binnenstad niet lijdt onder het nieuwe winkelcentrum. Kleding- en schoenwinkels zijn op de nieuwe site niet toegelaten, met uitzondering van de winkels die moeten verhuizen.

“In totaal zal er maximaal 27 500 m² bruto vloeroppervlakte handelsruimte kunnen worden gerealiseerd. Ook het aantal handelszaken (maximaal 24) en de minimale afmetingen worden in het RUP vastgelegd. De vestiging van groothandel, congrescentra en autonome kantoren wordt uitgesloten. Daarnaast kan er maximaal 1 zaak met restaurant of café als hoofdfunctie worden toegestaan. Er komt zo plaats voor ongeveer 270 personeelsleden die op deze site tewerkgesteld kunnen worden”, aldus schepen van Economie Katleen Den Roover.

De bouw van het nieuwe project zou in de loop van 2019 kunnen starten.