Queens – Bruul Foto: Dirk Vertommen

Na Decathlon sluit ook Queens in winkelcomplex op Mechelse Bruul: “We krijgen de vestiging niet rendabel”

MECHELEN - Kort na het vertrek van Decathlon houdt ook dameskledingwinkel Queens het voor bekeken in het winkelcomplex op de Mechelse Bruul. Dat werd ooit gebouwd voor Media Markt, maar geraakte nooit lang volledig ingevuld. “De huurprijs is heel hoog en niet meer marktconform. Daarvoor zagen we te weinig klanten”, zegt zaakvoerster Valérie Vanbiervliet.

Queens heeft in zes Vlaamse centrumsteden en kleinere steden winkels, maar die op de Bruul in Mechelen sluit begin mei de deuren. “Dat was de slechtst draaiende kan ik onomwonden stellen”, zegt Vanbiervliet. Met de opening van kledingwinkel Only & Sons en hamburgerrestaurant Burger King was het winkelcomplex na jaren leegstand eindelijk opnieuw volledig ingevuld.

Lang heeft het niet geduurd. Kort na de opening van Burger King sloot Decathlon de deuren. Queens, een kleine keten van dameskledingwinkels, volgt als tweede. Als een van de oorzaken haalt de Vilvoordse onderneemster Valérie Vanbiervliet de heel hoge huurprijs aan in het complex op de Bruul. “Hij is bijna even hoog als die voor onze winkel in de Diestsestraat in Leuven, toch een grotere stad, en hoger dan die op de Botermarkt in Hasselt.”

Ook corona speelde een rol. “Eerst hadden we drie jaar een winkel op de IJzerenleen, die wel goed draaide. Anders hadden we natuurlijk nooit beslist om naar de Bruul te verhuizen, maar kort daarna brak de coronacrisis uit en vervolgens de energiecrisis”, vertelt Vanbiervliet. Toch verklaart dat niet alles. “In Mol openden we in dezelfde periode ook een nieuwe winkel en die heeft zich herpakt.”

 

 

Tegenvallende bezoekerscijfers

“We krijgen de vestiging in Mechelen niet rendabel. Het is een probleemgeval”, zegt de zaakvoerster. Dat schrijft ze onder meer toe aan de tegenvallende bezoekerscijfers. “Tijdens de week is het heel rustig in Mechelen en op zaterdagen draait het wel goed. Mijn personeelsleden geven aan dat ze het dan vooral van toeristen moeten hebben. Maar Mechelaars zelf? Mmm, nee, die zien we niet. Waarom? Ik moet eerlijk zeggen dat het een vraag is waar ik zelf geen antwoord op heb”, legt Valérie Vanbiervliet uit.

“Mensen in mijn vrienden- en kennissenkring verwijzen naar de mobiliteit in Mechelen, maar daar wil ik het zelf niet op steken. Dat zou te gemakkelijk zijn”, zegt de onderneemster.

De nieuwe verkeerssituatie op de Mechelse vesten is al maanden een heet hangijzer. “In Hasselt werd veel eerder al eenrichtingsverkeer ingevoerd op de stadsring. Daar betaal je achttien euro voor een dag parkeren en in Leuven wijzigde de mobiliteit ook. Dat alleen kan het dus niet zijn”, vertelt Vanbiervliet.

Na drie jaar op de Bruul houdt Queens het voor bekeken. “Ons huurcontract loopt nog tot in augustus, maar begin mei sluiten we de deuren. Het personeel verhuist naar een andere winkel”, zegt Valérie Vanbiervliet.

De vijf andere vestigingen bevinden zich in centrumsteden Leuven en Hasselt en in de kleinere steden Aarschot, Diest en Mol.